Cranendonck in beeld

Het insect dat je het meeste tegen kunt komen in je tuin is een hommel, veelal de aardhommel met zijn 2 gele strepen en een wit kontje. Deze hommel, de panda onder de insecten, is sterk (dubbel ) behaard en kan daarmee al bij lage temperaturen 

rondvliegen. Met zijn vliegspieren warmt zij zich op. Met haar tong haalt zij nectar uit bloemen voor het veel energie kostende  vliegen. Belangrijker is echter het verzamelen van stuifmeel wat zij in een korfje op de achterpoten verzamelt. Dit kan wel tot 40% van haar lichaamsgewicht uitmaken en is mooi fel gekleurd (zie foto). Dat stuifmeel bestaat vooral uit voedsel-eiwitten voor haar nageslacht. Tegelijkertijd zorgt ze voor bestuiving van de planten waarop ze foerageert waardoor deze goede vruchten krijgen, bijvoorbeeld bij framboos en braam. 

Tekst en foto Wiel Zentjens.