Cranendonck in beeld

Ze worden dit voorjaar wat meer gezien dan normaal, maar toch is het een opvallende verschijning, hun outfit heeft ze de bijnaam pyjamawants bezorgd, die inmiddels hun officiële Nederlandse naam is. Hij loopt niet graag over de grond, deze rood-zwart gestreepte wants, die vanwege zijn streepjespak ook wel gevangeniswants wordt genoemd. Deze soort komt voor in grote delen van zuidelijk Europa en delen van westelijk Europa, waaronder België en Nederland. De pyjamaschildwants leeft van diverse schermbloemige en is vaak op de bloemschermen van wilde peen, pastinaak, engelwortel en zevenblad te vinden. Het is een typische boomwants die niet vaak op de bodem komt en het meest wordt gevonden in ruige, meestal droge en zonbeschenen kruidenvegetaties en graslanden. Zonnige plekken hebben de voorkeur en bij bewolking blijven de wantsen in de schuilplaatsen zitten zoals scheuren in boombast. Vroeger was hij in Nederland zeer zeldzaam, maar tegenwoordig komt hij wijdverspreid voor. De soort overwintert als volwassen dier en deze wants heeft de winter overleefd, Ze zetten pakketjes gele eitjes af onder het blad van hun bloem. De jonge wantsen vervellen vijf keer en in hun laatste fase trekken ze hun rood-zwarte pyjama aan. 

De knalrode kleur komt wel vaker voor bij wantsen en kevers. Felle rode of gele kleuren schrikken nu eenmaal insecteneters af. 

Vuurrood en knalgeel betekent een vieze smaak, buikpijn, narigheid. Een merel of roodborst weet kennelijk rood, niet doen of geel, afblijven. 

Hoewel dat dan weer niet geldt voor een rode bes of gele appel.