Definitief geen kermissen in Cranendonck

CRANENDONCK – Er worden dit jaar definitief geen kermissen in de gemeente Cranendonck gehouden. Dat heeft de gemeente vorige week bekend gemaakt.

Door Roy de Leijer

Het besluit is op vrijdag 17 juli genomen na overleg tussen de kermisexploitanten, de lokale horeca en de gemeente. Het overleg vond plaats op verzoek van de exploitanten. Zij wilden de mogelijkheden onderzoeken om een kermis in Budel en Gastel te houden. Eerder al zagen zij vele kermissen door de coronacrisis van de agenda verdwijnen.  

Volgens de gemeente zijn tijdens de gesprekken met horecaondernemers en de kermisexploitanten alle denkbare scenario’s en opstellingen uitvoerig bekeken. Ook de hulpdiensten werden geraadpleegd. “De veiligheid en de gezondheid van de inwoners, de bezoekers en de kermisexploitanten stond daarbij voorop”, aldus de gemeente, die aangeeft dat er geen werkbaar scenario kon worden gevonden.

Voor de kermissen in Budel-Schoot en Maarheeze was de voorbereidingstijd te krap. De kermis in Soerendonk was eerder al geannuleerd in verband met het toen nog geldende verbod op evenementen. 

“Wij vinden het erg jammer dat wij onder de huidige omstandigheden helaas tot deze conclusie moeten komen dat de kermissen in onze gemeente niet door kunnen gaan. Wij wensen de betrokken kermisexploitanten heel veel sterkte toe in deze moeilijke en onzekere tijd. Wij hopen dat wij in 2021 onze kermissen weer mogen organiseren”, zo laat de gemeente weten.

Het bestuur van de stichting Hernieuwde Levenskracht, die zich inzet voor zieken en mensen met een beperking, nam eerder al het besluit om haar activiteiten voor de rest van dit jaar te annuleren. Met haar enveloppenspel is de stichting al vele decennia een vertrouwde verschijning op de kermissen in Budel, Budel-Schoot en Gastel.

“We hebben zelf het besluit genomen omdat we geen enkel risico willen lopen. Voor ons is het ondoenlijk om alle drukte in goede banen te leiden. Bovendien behoort een flink aantal van onze vrijwilligers gezien hun leeftijd tot de risicogroep”, zegt voorzitter Frans Claes.

Normaal gesproken wordt de kermis in Budel geopend bij de wagen van Hernieuwde Levenskracht. Claes: “Het jammer dat alles dit jaar wegvalt. We lopen flink wat inkomsten mis door de coronacrisis. Gelukkig hebben we een buffer om tegenslagen op te vangen. Ook kunnen verschillende activiteiten, zoals onze jaarlijkse reis en muziekmiddag, dit jaar niet doorgaan vanwege het virus. Voor de kermisexploitanten zijn de gevolgen natuurlijk veel groter. Zij worden veel zwaarder getroffen.” 

Foto Jos Meusen