Een rubriek van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen uit het verleden van de gemeente Cranendonck.
Burgemeester Moons van Maarheeze *Weert 28-3-1851 †Maarheeze 23-3-1924
Deze burgemeester heette voluit Carolus Nicolaus Josephus Moons en werd op 28 maart 1851 in Weert geboren als zoon van een apotheker en een burgemeestersdochter. De familie Moons was oorspronkelijk afkomstig uit Eksel (B.) en behoort tot een bekend geslacht van teuten (rondtrekkende handelaren) die onder andere handel dreven in Holland. Bij zijn huwelijk met Francisca Lookermans uit Maarheeze woonde Carolus Moons in IJsselstein, vermoedelijk omdat hij daar als koopman handelde. Na zijn huwelijk betrok hij het fraaie ouderlijk huis van zijn vrouw (nu Kerkstraat 9). Het echtpaar kreeg elf kinderen, waarvan er slechts vier de volwassen leeftijd bereikten: Jacoba A.M. (1881-1951) zuster Caroline, religieuze bij de Ursulinen te Hamont; Carolina Ph. M. J. (1886-1953) huwde met J.W. van Dijk uit Heeze; Antonius J.W.M. (1890-1959) gehuwd met A.L. van der Heijde uit Eindhoven, trad in de voetsporen van zijn vader en werd burgemeester te Raamsdonk en later Helmond en tenslotte Philomena M.J. (1894-1986) die huwde met F.J.C. van Gastel. Deze laatste was gemeentesecretaris van Maarheeze en bewoonde met zijn vrouw vanaf hun huwelijk in 1924 het pand van Moons.
Burgemeester
Moons was reeds gemeenteontvanger, toen hij bij Koninklijk Besluit van 26 februari 1906 als opvolger van J.A. Schepens tot burgemeester van de gemeente Maarheeze werd benoemd. Onder zijn leiding kreeg Maarheeze een heel ander aanzien: in de eerste decennia van de twintigste eeuw vonden diverse ontginningen plaats, die hij vaak met de veldwachter bezocht. In 1913 kreeg Maarheeze een station en in 1919 werd de St. Josephschool gebouwd. Deze is nu in gebruik als multifunctioneel maatschappelijk ontmoetingspunt gericht op welzijn en cultuur met de naam ‘onze school’. Burgemeester Moons overleed te Maarheeze op 23 maart 1924. Hij werd in 1924 opgevolgd door J.M.H. Klardie, in wiens periode (1924-1930) de gemeente Maarheeze werd samengevoegd met die van Soerendonk (incl. Gastel en Sterksel) per 1 januari 1925.
Moonslaan
Naar burgemeester Moons is in Maarheeze de Moonslaan vernoemd. Deze weg verbindt de Stationsstraat met de Klaterspeelweg, welke laatste parallel aan de rijksweg A2 richting Leende loopt. Ongeveer halverwege de Moonslaan is de kruising met De kleine Bruggen-Vogelsberg. De weg maakte aan het begin van de vorige eeuw deel uit van de oude rijksweg Eindhoven-Weert en heette hier Leenderweg, een naam die voor zichzelf spreekt. Deze naam werd veranderd in Burgemeester Moonslaan en ingaande 15 oktober 1972 verviel het woord Burgemeester, zodat de naam nu Moonslaan is.
Bron:
Aa-kroniek 1983-01;Straatnamen (I) door Jac. Biemans en Harrie Jaspers.
Bezoek onze website: heemkundekringcranendonck.nl of volg ons op Facebook, Twitter of Instagram.
Foto’s:
Portret van Burgemeester Moons, ca. 1900
Burgemeester Moons voor zijn woonhuis in de Kerkstraat te Maarheeze. Op de achtergrond de Wilhelminaboom uit 1898, links daarvan een dochter, rechts zijn vrouw. Opname ca. 1910.