Rondje tuin en natuur in augustus met Gert-Jan

De zomer is nu op haar hoogtepunt en langzaam bereidt de natuur en tuin in de oogstmaand zich voor op de naderende herfst. De gierzwaluwen en koekoeken zijn onderweg naar hun winterverblijven. Veel vogels zijn nu in de rui en zijn daardoor zeer kwetsbaar. Kauwen, spreeuwen en kieviten verblijven vaak in grote groepen om deze vervelende periode door te komen, zangvogels houden zich rustig en het gezang van de mannen is verstild. Hoge temperaturen, meestal gevolgd door hevige zomerregens laten hun sporen na in de beplanting van uw tuin. De bladeren van bomen en struiken zijn helaas soms niet meer zo fris van kleur. Toch begint nu nog een 2e groeiperiode en lopen bomen nog eens flink uit, vooral na een aantal stevige buien. Regen en zwoele temperaturen zijn welkom voor de paddenstoelen die op sommige plekken massaal te voorschijn komen. Zo ook de zwavelzwam. Deze paddenstoel wordt in Engeland ook wel “chicken of the wood” genoemd, omdat de smaak erg aan kip doet denken. Altijd oppassen met paddenstoelen, sommige mensen zijn allergisch, wat nare gevolgen kan hebben. De wegbermen worden gesierd door de witte schermbloemen van de wilde peen, het gele boerenwormkruid, havikskruid en het vlasbekje. In de sloten bloeien de paarse kattenstaarten en het koninginnekruid. Deze laatste trekt veel vlinders en andere insecten. De meeste groentetuinen zien er goed uit dit jaar, mede door de afwisseling van zon en regen. Toch doet ieder jaar het ene gewas het beter dan het andere gewas. Het is oogsten, bemesten en uitdunnen. Bonen, worteltjes, aardappelen en sla vullen de groentela. Kool, prei, bieten en witlof krijgen veel water en een goede bemesting. Bij tomaten snijden we de toppen eruit, omdat de vruchten die hier aan groeien toch niet meer zullen rijpen. In augustus mogen de uitlopers van de aardbeien in een nieuw bed aangeplant worden. Zo blijft men ieder jaar genieten van de zomerkoninkjes. Plant ook eens “doordragers”, vroege of late rassen. Peultjes hebben hun beste tijd gehad en de stengels worden afgeknipt tot net boven de grond. Vlinderbloemigen zoals peulen, vormen stikstofknolletjes aan hun wortels en daarom is het raadzaam om de wortels te laten zitten. Gratis mest. In de siertuin kan men nog tot in de herfst blijven genieten van de bloemenpracht als de uitgebloeide bloemen continue verwijderd worden. Niet alleen bij eenjarigen en rozen, maar ook bij Clematis, Japanse anemoon, Helenium, Zonnehoeden en andere borderplanten. In de vijver bloeien nog de waterlelies, maar ook hier en daar al vele gele, bruine bladeren en aangevreten bladeren van het waterleliehaantje. Zaak is het om nu al te beginnen met het verwijderen van rotte en verdorde plantendelen. Als dit straks naar de bodem van uw vijver afzakt, kan dit veel narigheid veroorzaken in de winter. Ook te weelderig gegroeide “echte” waterplanten worden uitgedund. Waterpest, kikkerbeet en hoornblad vullen al snel de gehele vijver en hierdoor blijft er niet veel zwemruimte meer over voor uw vissen. Soms ontstaat er ’s nachts zuurstof gebrek bij broeierig weer, omdat 

teveel waterplanten ‘s nachts zuurstof opnemen. De vissen krijgen nog regelmatig voer en moeten goed op gewicht komen voor de naderende winter. Vooral koi karpers mogen nog tot vijf of zes keer per dag gevoerd worden met kleine porties. Spirulina kan in de zomermaanden gevoerd worden als bijvoer om het gestel van uw vissen te versterken. Ook zijderupspoppen vormen een welkome afwisseling van het menu. Echter ook hier geldt: overdaad schaadt. Pompen en filters regelmatig schoonhouden zorgt ervoor dat het water goed gecirculeerd wordt en dat de zuurstofhuishouding op peil blijft. Regelmatig controleren van zuurgraad (PH), hardheid (KH en GH), Ammonia, Nitriet en Nitraat kan een hoop narigheid voorkomen. Vaak zijn waterproblemen te wijten aan een te kleine vijver met teveel vissen die teveel voer krijgen. Met de zomer in de bol denkt men nog niet aan het voorjaar. Wie wil genieten van bungelende sneeuwklokjes, wordt geadviseerd om deze vroeg te planten. De bolletjes hebben dan voldoende tijd om te wortelen voor de winter. Maar voorlopig willen we nog niet aan de winter denken en verheugen we ons op de heerlijke zomeravonden. Lekker barbecueën of gewoon genieten van een drankje. Hopelijk worden we niet teveel gepest door wespen en muggen. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu.

Tot ziens in september. Groetjes Gert-Jan.