Mondmaskerverplichting stedelijke gebouwen

HAMONT-ACHEL – Sinds zaterdag 25 juli is het verplicht om mondmaskers te dragen in alle openbare gebouwen toegankelijk voor het publiek. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 23 juli. Als stadsbestuur hebben wij actief het initiatief genomen om dit te kunnen realiseren voor de eigen gebouwen en die voor de verenigingen om de corona-epidemie verder in te dijken.

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, besliste om fase 5 van het afbouwplan niet te activeren. Wel worden er enkele bijkomende maatregelen ingevoerd. Zo zijn mondmaskers vanaf zaterdag verplicht op drukke plaatsen, zowel publiek als privé. Dat betekent dat ook in de stedelijke gebouwen het dragen van een mondmasker verplicht is.

Nu het verschil maken
De stad Hamont-Achel rekent op de burger om zijn verantwoordelijkheid te nemen en doet ook een oproep aan de verenigingen die deze gebouwen beheren. Ook zij dienen deze maatregelen ten alle tijden te respecteren. Daarvoor heeft de stad de voorzitters van deze verenigingen aangeschreven om expliciet op de mondmaskerverplichting toe te zien. 

Het stadsbestuur neemt zonder meer het voortouw om de mondmaskerverplichting na te leven en hier op toe te zien. Dit is absoluut nodig omdat de cijfers de verkeerde kant opgaan. Het is nu het moment om als stad het verschil te maken en erge(re) situaties zoals de piek in april te voorkomen. Daarnaast maakt de Nationale Veiligheidsraad de lokale besturen verantwoordelijk voor de lokale vertaalslag. Hamont-Achel neemt deze rol dan ook met volle overtuiging op.

Stadspersoneel geeft goede voorbeeld
Alle openbare gebouwen met een mondmaskerverplichting zullen geafficheerd zijn. Burgers moeten niet alleen een mondmasker dragen, maar ook nog altijd een afspraak maken bij het gemeentehuis. Ook het stadspersoneel zal binnen zijn voorbeeldfunctie actief mondmaskers dragen, ook in contact met burgers en zelfs achter plexiglas. 

Gouden regels
Naast de mondmaskerplicht blijven er enkele gouden regels van kracht. Deze vonden hun oorsprong op de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni:

  • Was regelmatig je handen en geef geen kus of hand bij een begroeting
  • Houd activiteiten buiten of voorzie binnen voldoende verluchting
  • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen uit een risicogroep
  • Houd je aan de nauwe contactenbubbel van maximaal 15 verschillende personen per week
  • De 1,5 meter afstand blijft van toepassing, behalve voor mensen uit je eigen huishouden, je bubbel en kinderen jonger dan 12

Het stadsbestuur roept ten slotte nogmaals alle Hamont-Achelaren op om de maatregelen opgelegd door de federale overheid strikt na te leven. Ook daar waar mondmaskers niet verplicht zijn, blijven ze sterk aanbevolen.