Het spannendste en leukste openluchtmuseum van het Zuiden

In Nederweert Eind ligt het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof, het leukste en spannendste openluchtmuseum van Zuid Nederland. Dit bijzondere openluchtmuseum staat voor sfeer, historie en instandhouding van oude ambachten zoals ze rond 1900 werden uitgevoerd. Op het museumterrein staan tal van monumentale gebouwen die ieder een eigen ambacht herbergen. Voor kinderen een geweldige plek om te ravotten en kennis te maken met de gebruiken van vroeger.

Door de inspanning van veel vrijwilligers verrijzen steeds meer gebouwen met een knipoog naar vroeger. Elk gebouw heeft een eigen verleden dat in Eynderhoof weer tot bloei komt. Eynderhoof kent heel wat bloem- en groensingels, met een bijzondere groente- en bloementuin. Alles staat symbool voor waarden die er nog steeds toe doen: trots, plezier en sfeer.

Oude gebouwen vergen heel wat onderhoud, maar daarnaast wordt gewerkt aan het nieuwe ambachtengebouw “de Gaffel” en de muziekkiosk “het Speelhuijs”. Van de nieuwe boerderij “Bi-j Klusse Kerneel” zijn de eerste contouren al zichtbaar.

Eynderhoof is als levend openluchtmuseum uniek in zijn soort. Met een rustieke omgeving en een nostalgisch pleintje voelt het voor alle leeftijden meteen vertrouwd en gezellig aan. U komt oren en ogen tekort vanwege de vele activiteiten op het terrein want voor jong en oud heeft het museum genoeg te zien en te beleven. Alle zintuigen worden daarbij geprikkeld, inclusief de lachtspieren.

Demonstratie van oude ambachten

In een tijd van massaproductie blijkt de belangstelling voor de ambachtsman en het ambachtelijk product toe te nemen, want in de huidige productiemaatschappij gaat het steeds minder om het echte ouderwetse ambacht. Soms hunkeren mensen toch nog naar dat gevoel van voldoening om vol trots te kunnen zeggen “ kijk dat heb ik gemaakt“. De ambachtslieden van Eynderhoof zijn trots op hun producten en delen de kneepjes van het vak tijdens de vele demonstraties, keer op keer. Mannen en vrouwen die met liefde en toewijding een – soms eeuwenoud – beroep nog wekelijks uitoefenen. Altijd bedrijvigheid, dus veel te zien, te beleven en te bewonderen voor de kleine en grote gasten. Elk bezoek wordt een belevenis voor het hele gezin.

Verzamelen, bewaren, behouden en onderzoeken

In Eynderhoof weten ze ook alles van verzamelen, bewaren, behouden en onderzoeken van wat in de tijd van onze voorouders zo gewoon en vanzelfsprekend was. Er is een groot aantal collecties te bewonderen in het Limburgs Openluchtmuseum. Bij het sluiten van het museum “ De Tiendschuur “ in Weert is een collectie van gereedschappen en vormen die bij het produceren van pijpen werden gebruikt overgedragen aan het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof. Deze is aangevuld met een uitgebreide collectie van aarden- en houten pijpen die in een collectie bijeen zijn gebracht en tentoon worden gesteld op Eynderhoof in Nederweert-Eind.

Elke woensdagmiddag is een KINDERMIDDAG

De woensdagmiddag is op Eynderhoof een kindermiddag. De kindermiddag is niet alleen voor kinderen maar wordt ook zoveel mogelijk door kinderen zelf uitgevoerd. Ze kunnen de hele middag kiezen uit tal van activiteiten op het gebied van vermaak, actie en creativiteit. Centraal staat letterlijk de nostalgische zweefmolen die zijn rondjes zal maken. Kinderen kunnen gratis het geweldige gevoel beleven van door de lucht zweven en genieten van een heerlijke onbezorgde middag. Er zijn ook oude volkspelen en spellen. Al met al een hele goede reden om op deze middagen met de kinderen of kleinkinderen naar Eynderhoof te komen en u door onze enthousiaste vrijwilligers te laten verrassen.

In de herberg of op een van de terrassen is het genieten van koffie met vlaai uit eigen bakhuis of een van de andere versnaperingen op de kaart.

Het museum is tot en met 31 oktober geopend op dinsdag, woensdag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00. Actuele informatie is te vinden op www.eynderhoof.nl