‘Voor sommige mensen was het bezoek aan de milieustraat een uitje in coronatijd’

MAARHEEZE – Het coronavirus heeft de opruimwoede en verbouwingsdrang van veel mensen flink aangewakkerd. Daardoor heerste er bij de milieustraten maandenlang een absolute topdrukte. Ook bij de milieustraat in Maarheeze was het aanschuiven geblazen. Inmiddels is de rust weer een beetje teruggekeerd.

Lange files en wachttijden van soms een uur waren het afgelopen voorjaar een vertrouwd gegeven voor de medewerkers van de Cranendonckse milieustraat op bedrijventerrein De Poortmannen in Maarheeze. “Regelmatig stond de hele straat vol met auto’s en aanhangwagens”, zegt een van de vier vaste krachten. 

Nooit eerder werden ze met zoveel bezoekers geconfronteerd. Het aantal aanbieders per dag steeg in coronatijd met 30 tot 40 procent. Zeker op zaterdagen heerste er een topdrukte. Met ruim honderd aanbieders was het dan aanschuiven geblazen bij het afvalpunt aan het Rondven 34.

In de beginperiode van de intelligente lockdown was een bezoek aan het afvalinzamelpunt voor sommige mensen ook een uitje. “Wij zijn altijd open gebleven. 

Omdat veel mensen aan huis gekluisterd waren kwamen ze met meerdere personen naar de milieustraat, soms met de kinderen”, zegt een van de medewerkers. 

De coronacrisis heeft geleid tot massale verbouwingen. Daarnaast kregen veel garages en zolders een grote opruimbeurt. Bij de milieustraat in Maarheeze was dit onder meer merkbaar door de grote stijging van het aantal ingeleverde lege verfblikken. Ook kwamen mensen regelmatig met een complete huisraad aanzetten.

Door de toegenomen drukte en extra coronamaatregelen moesten mensen soms een uur in de rij staan voordat ze hun afval kwijt konden. Om voldoende afstand voor de bezoekers en medewerkers te kunnen garanderen werden er minder auto’s op het terrein van de milieustraat toegelaten. “Hoewel de meeste mensen begrip hadden voor de situatie, klonken er soms ook wat geïrriteerde reacties”, zegt een medewerker.

Het aantal bezoeken aan de milieustraat in Maarheeze stijgt dit jaar naar verwachting tot 14.000. De milieustraat wordt bemenst door medewerkers van RV Groen (Risse-Vebego Groen). Het merendeel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Een van hun voornaamste taken is het in goede banen leiden van de afvalstromen. Iedereen is opgeleid in afvalverwerking, met name chemisch afval.

Het team moet er voor zorgen dat de aangeleverde spullen en materialen in de juiste afvalcontainer terechtkomen. In totaal worden er 32 afvalstromen gescheiden. 

Het afvalbeheer is echter altijd in beweging. Er komen afvalstromen bij – meestal doordat er verfijning heeft plaatsgevonden – maar er vallen er ook af.

Cranendonckers die een milieupas hebben kunnen met hun afval bij de milieustraat terecht. Bedrijfsafval vormt een uitzondering. 

Afval bij de milieustraat wordt circulair gescheiden. Dat wil zeggen dat aangeboden afval wordt hergebruikt of gerecycled. Voorbeelden zijn groenafval, steenpuin, harde kunststoffen, matrassen, elektrische apparaten en hout. Het team van de milieustraat roept inwoners van de gemeente Cranendonck op om hun afval bewuster te scheiden. “Als mensen hun afval van tevoren beter sorteren, dan is dat niet alleen voor ons een stuk prettiger, maar ook voor henzelf. Meestal is het goedkoper, daarnaast verloopt het lossen een stuk sneller”, zo klinkt het.

Regelmatig wordt het team geconfronteerd met ‘creatievelingen’, die proberen voor zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk rommel achter te laten. “Soms komen we frietpannen tegen waar het vet nog in zit. Ook hebben we wel eens een koffer aangetroffen die helemaal met puin was gevuld.” Daarnaast worden de combinaties steeds groter. Een SUV met een aanhangwagen erachter van vijf meter lang is geen uitzondering.

De milieustraat in Maarheeze is op dinsdag, woensdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is het afvalpunt geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Het team van de milieustraat in Maarheeze kan wel wat versterking gebruiken. Voor meer informatie: 06-51157294.