Hamont-Achel annuleert alle evenementen behalve sport

HAMONT-ACHEL – In navolging van de Nationale Veiligheidsraad van maandag 27 juli beslist het stadsbestuur om alle evenementen in Hamont-Achel tot eind augustus te schrappen. Enkel sportactiviteiten krijgen een uitzondering, zolang ze hun eigen opgelegde regels kunnen handhaven.

De Nationale Veiligheidsraad nam op 27 juli een reeks extra maatregelen en vroeg aan lokale besturen om al hun evenementen grondig te herbekijken en ze bij mogelijke gevaren te annuleren. Hierop besliste het stadsbestuur om geen enkel risico te nemen en alle evenementen in Hamont-Achel tot eind augustus niet te laten doorgaan. Dit geeft inwoners en organisaties het voordeel van de duidelijkheid. Bovendien houdt het ieders bubbel zo klein mogelijk om onnodig contact te vermijden. De maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad gelden ten minste vier weken, tot eind augustus. Voor evenementen op latere data wacht de stad verdere beslissingen af van de Nationale Veiligheidsraad.

Voorafgaand aan de beslissing van het stadsbestuur annuleerde buurtvereniging Meester Sak-laan al haar buurtfeest van eind augustus. Ook onder meer het buurtfeest van Achter-Lo gepland op eind augustus gaat niet door. Als het ponytornooi (15-16 augustus) van Sint-Laurentius Hamont de opgelegde sportregels kan handhaven, ligt de bal in het kamp van de ruitervereniging om haar tornooi al dan niet te laten doorgaan. Sportevenementen volgen namelijk net zoals de horeca hun eigen regelgeving en zijn federale maatregelen. Sportorganisaties dragen hierbij zelf de verantwoordelijkheid om hun voorschriften nauwgezet op te volgen. Bij indooractiviteiten zijn er maximaal 100 personen toegelaten en bij outdooractiviteiten maximaal 200 mensen. Mondmaskers zijn voor toeschouwers in beide gevallen verplicht. Het stadsbestuur stimuleert ten slotte om indien mogelijk sporten zoveel mogelijk buiten te laten doorgaan.

Aanvulling: Intussen besliste ook ruiterclub Sint-Laurentius Hamont om het ponytornooi (15-16 augustus) te annuleren.