Internationaal Grenslandevent vindt plaats in afgeslankte vorm

BUDEL-DORPLEIN – Liefhebbers van geocaching, het zoeken naar ‘schatten’ met een smartphone of gps-ontvanger, komen deze coronazomer toch een beetje aan hun trekken. Op zaterdag 22 augustus wordt in Budel-Dorplein namelijk de elfde editie van het Grenslandevent gehouden. Onder meer vanwege het coronavirus vindt er een soort lightversie van het internationale evenement plaats. 

Door Roy de Leijer

Waar de afgelopen edities van het driedaagse Grenslandevent werden gehouden in Leenderstrijp en omgeving, wordt er dit jaar voor het eerst uitgeweken naar Budel-Dorplein. Daar is gemeenschapshuis De Schakel het decor voor de elfde jaargang. Mede ingegeven door het coronavirus is het programma ingekort tot een dag en is er geen camping voorzien. 

Geocaching, het zoeken van ‘schatten’ met behulp van gps-coördinaten, bestaat 20 jaar. “Dat is een van de redenen dat we toch iets willen organiseren. Drie weken geleden hebben we dit besluit genomen”, zegt medeorganisator Theo Dubbeld uit Budel-Dorplein

Lange tijd was er de nodige twijfel, maar na rijp beraad en na de versoepelingen vanuit het RIVM en de overheid ging het sein uiteindelijk op groen. Dubbeld: “We gaan dit jaar terug naar de basis, naar de manier waarop de eerste editie 11 jaar geleden in Gastel werd gehouden. Dit idee leefde al tijdens de evaluatie van de tiende editie. In de loop der jaren zijn we groter en groter geworden. Daarom willen we nu een pas op de plaats maken.” 

In 2010 stond vooral het samenkomen van geocachers centraal. Dat is ook dit jaar de voornaamste insteek. Normaal gesproken trekt het evenement honderden bezoekers uit Nederland en de omliggende landen. Dubbeld hoopt deze keer een zestigtal collega-cachers uit België en Nederland te kunnen begroeten. De bijeenkomst wordt volledig volgens de richtlijnen van het RIVM gehouden is vooral gericht op het samenzijn. Dubbeld: “Het is een sociaal gebeuren. Veel mensen hebben elkaar al lange tijd niet meer in real-life gesproken. We zijn blij dat dit nu weer kan en mag.”

Daarnaast wordt er uitgebreid teruggeblikt op de afgelopen tien edities van het Grenslandevent. Tijdens de bijeenkomst in De Schakel wordt er onder meer een presentatie vertoond, met filmpjes en foto’s die in de loop der jaren zijn gemaakt. Ook zijn er plannen voor tentoonstelling van attributen en caches.

Bij geocaching gaat het niet zozeer om het vinden van de inhoud van een verstopt kokertje, maar om leuke en bijzondere plekjes te ontdekken. Alleen al in de gemeente Cranendonck liggen honderden caches verstopt.  Een cache kan van alles zijn, zoals een fotorolletje, Tupperwarebakje, route, activiteit of vogelhuisje. Dubbeld: “Veel caches zijn tijdens de eerste coronagolf offline gehaald omdat leggers (makers en verstoppers van caches, red.) wilden voorkomen dat zij het virus door middel van aanraking verder zouden verspreiden. Dit heeft vooral in België gespeeld.” 

De elfde editie van het Grensland-
event vindt plaats op zaterdag 22 augustus. De bijeenkomst begint om 15.00 uur. Gemeenschapshuis De Schakel ligt aan de Sint Barbaraweg 1 in Budel-Dorplein. De entree is gratis. Voor meer informatie: www.grenslandevent.nl