Jonge boeren willen laten zien dat ze er nog zijn

Foto: Twan vd Heijden

MAARHEEZE – Het zag er maandagavond vanuit de lucht een beetje mysterieus uit: de letters #TJB, die door bijna 200 tractoren werden gevormd op een van de weilanden aan de Hugten in Maarheeze.

Door Roy de Leijer

De actie leverde vanuit de lucht mooie beelden op, zeker toen in het schemerdonker de lampen van de tractoren werden aangezet. De letters #TJB staan voor Trotse Jonge Boeren. De beweging is een initiatief van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), een vereniging van jongeren in Brabant die zich interesseren voor het landelijk gebied.

Het doel van de boodschap in Maarheeze was het vragen van aandacht voor de positie van jonge Brabantse boeren en hun zorgen over de toekomst. “Met deze actie willen we onder meer laten zien dat we er nog zijn”, vertelt Mark Verdonschot, een 32-jarige melkveehouder uit Maarheeze.

De beweging Trotse Jonge Boeren zag in 2017 het levenslicht. Door op een open, eerlijke en gepassioneerde manier te communiceren over het boerenleven, willen de jonge boeren vertellen en laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Zo worden er regelmatig verhalen gepubliceerd over trotse jonge boeren en hun rol in de Nederlandse samenleving. Verdonschot: “Hiermee willen we de kloof dichten die de afgelopen jaren tussen boeren en burgers is ontstaan. We willen laten zien dat jonge boeren midden in samenleving staan.” 

Door de snel veranderende wet- en regelgeving gaan veel (jonge) agrariërs een onzekere toekomst tegemoet. Daar is de onlangs door de minister Carola Schouten van Landbouw aangekondigde voermaatregel een voorbeeld van. Vanaf 1 september mag er minder eiwit in krachtvoer zitten. Dit moet zorgen voor minder uitstoot van ammoniak, waardoor ook de stikstofuitstoot wordt gereduceerd. Die ruimte die door de nieuwe maatregel vrijkomt kan worden benut voor het aanleggen van wegen en het bouwen van huizen. 

Volgens veel boeren is dit slecht voor de gezondheid van hun dieren. 

Door de nieuwe wet- en regelgeving komt de toekomst van jonge boeren steeds meer in het gedrang, stelt Verdonschot: “We gaan er nog steeds keihard en met veel passie tegenaan, maar ik merk dat steeds meer jongeren twijfelen of ze het ouderlijke bedrijf moeten overnemen. Je moet er natuurlijk wel een boterham mee kunnen verdienen. Als dit niet meer mogelijk is, dan zullen veel jongeren kiezen voor een andere toekomst, met meer baan- en werkzekerheid.”

Voor de actie in Maarheeze werd door Trotse Jonge Boeren samengewerkt met AJK Eindhoven Zuid en AJK de Peel. De jonge boeren lieten zich inspireren door eerdere initiatieven van collega’s in onder meer Friesland en Noord-Holland. 

Volgens Verdonschot was de publieksvriendelijke tractoractie een groot succes. “Er waren onder meer boeren uit Cranendonck, Heeze-Leende, Beek en Donk en Someren aanwezig. Maar ook uit Weert en Nederweert is er gehoor gegeven aan de oproep om naar Maarheeze te komen. Van tevoren waren er 170 aanmeldingen, maar daar zijn er op maandag nog zeker een stuk of tien bijgekomen. Onze berichten op social media zijn inmiddels tienduizenden keren bekeken. De reacties waren heel positief.”