Blauwvleugelsprinkhaan

In de zomer hoor en zie je in de natuur allerlei sprinkhanen, ieder heeft zijn eigen deuntje. Alleen dat van de blauwvleugelsprinkhaan is nauwelijks te horen. Ook is deze sprinkhaan moeilijk te vinden omdat hij bijna niet opvalt op de ondergrond zoals heide- en stuifzandgrond. Een heel goede camouflage dus waarmee hij voor vijanden nauwelijks zichtbaar is.  Bij verstoring fladdert hij enkele meters weg, zijn sterk verbrede achterpoten helpen daarbij. In deze vlucht vallen dan de prachtige lichtblauwe achtervleugels op. Snel kijken want als de sprinkhaan weer op de grond komt is hij weer zo goed als onzichtbaar. 

Andere sprinkhanen zijn vaak groen en bruin, ook goed gecamoufleerd door dezelfde kleur van grassen waar ze op voorkomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst en foto Wiel Zentjens.