De Brassers lanceren live album met bijbehorende videoclip 

HAMONT – “Het klinkt nog steeds als een klok en het dreigt als immer”, aldus de recensent  in het weekblad Humo over het nieuwe live album Alternative News van De Brassers, de punkband die vooral in de jaren 80 furore maakte in Hamont en verre omstreken. Op de vinylplaat werd het concert dat ze in november vorig jaar brachten in Het Depot in Leuven vastgelegd. Met drie nooit eerder uitgebrachte  nummers, drie oude bekende en twee covers blijkt het album in goede aarde te vallen. Niet enkel bij de fans maar ook bij de Vlaamse muziekkenners. 

Een van de nieuwe nummers is ‘oh brother’, een eerbetoon aan de overleden drummer van De Brassers, Eric Poukens, en tevens de broer van zanger Marc. Dit nummer werd vergezeld van een  pakkende videoclip, opgenomen om de release van het album extra kracht bij te zetten. Vlaams regisseur Jonas Govaerts (bekend van o.a. de film Welp) wist de rauwheid en de woede van de Brassers perfect over te brengen op film. Het resultaat is een aangrijpende clip, die tegelijkertijd ook heel wat mooie plekjes van Hamont-Achel laat zien.

Zo komen onder meer de Dodendraad, de Achelse Kluis en de Leenderheide in de clip voorbij. Het verhaal van de videoclip werd gebaseerd op de strip ‘De Dorpsgek Van Schoonvergeten’ en zuigt de kijker regelrecht de duisternis in, de pijn die de Brassers ervaren na het verlies van hun kameraad, broer,… Oordeel vooral zelf, de clip is te bekijken via www.hacweekblad.eu 

Op het album zijn ook enkele klassiekers terug te vinden waaronder ‘En toen was er niets meer’, en meteen daarna ‘Eruit’, twee nummers die elkaar naadloos opvolgen. De recentere nummers blijven in de bekende Brassers-sfeer hangen maar durven al eens wat ‘zachter’ uit de hoek komen. De covers die ze brengen (Nasty little Lonely van Alternative TV en Lowdown van The Wire) doen het origineel alle eer aan. Maar hoe je het ook draait of keert: de sound van De Brassers is en blijft zwart, vroeger en ook nu.  Niet enkel reflecteert het de tijdsgeest van de jaren 80, toen men met weinig tot geen hoop  keek naar de toekomst, het is nu misschien nog actueler dan ooit. Maar corona of niet, het houdt De Brassers niet tegen.