Witte Dovenetel

Witte dovenetel wordt door veel mensen gezien als onkruid en letterlijk betekent dit nutteloos kruid. De plant is absoluut niet nutteloos, want naast de veelzijdige hulp die de witte dovenetel aan de mens kan geven, is het een geliefde plant voor onder andere bijen, hommels en mieren, vanwege zijn nectar. De witte dovenetel is een plant die je vaak in het

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

wild tegenkomt. Het blad lijkt sprekend op die van de brandnetel, maar hij prikt niet. Hij dooft daarentegen wél de pijn die veroorzaakt wordt door de naaldjes van de brandnetel, vandaar de naam dove-netel. Overigens kunnen de bladeren van de weegbree, zuring, kleefkruid en hondsdraf de gevolgen van een brandnetelprik ook verlichten. Voor een goed resultaat moet je het gekneusde blad meerdere keren over de aangedane huid wrijven. Dovenetel en brandnetel staan graag naast elkaar. Het verschil tussen de twee planten valt eigenlijk pas goed op tijdens de bloei, omdat ze een andere bloeiwijze hebben. De dovenetel heeft prachtige witte lipbloemetjes die rondom een vierkante stengel staan. In het Latijn heet de plant Lamium album en dit betekent letterlijk witte muil. Dit verwijst naar de bloem die eruit ziet als een opengesperde keel. Het uiterlijk is in dit geval een makkelijk hulpmiddel om te onthouden waar de plant voor gebruikt wordt, want de plant wordt in de kruidengeneeskunde onder andere gebruikt bij keelklachten.