Bierbrouwerij De Pimpelier finalist Brabants Kampioenschap Lekkerste Bier

BUDEL-SCHOOT – Met hun nieuwe creatie ‘De Charmeur’ gooiden Herbert Rooymans en zijn zoon Joeri van Bierbrouwerij De Pimpelier meteen hoge ogen op het Brabants Kampioenschap voor het ‘lekkerste bier van Brabant’. Hun biertje, op basis van eiken houtsnippers gedrenkt in cognac, charmeerde de jury en werd meteen tot een van de drie finalisten gebombardeerd. Op 12 september wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt, maar de heren zijn sowieso al erg trots dat ‘De Charmeur’ tot winnaar werd verkozen in de categorie van de middel zware bieren. 

“Ik zit vol van bier,” aldus Herbert Rooymans, oprichter van  Stoombierbrouwerij De Pimpelier uit Budel-Schoot. “De liefde voor bier werd me met de paplepel ingegoten, figuurlijk dan toch. Wanneer oma weer een heerlijke portie bierpap had gemaakt voor opa was ik er als de kippen bij.” Op zijn 15de brouwde Herbert zijn eerste eigen biertje. En dat smaakte naar meer, want in 2008 richtte hij zijn eigen brouwerij aan huis op. “In het verleden deden we al mee aan verschillende wedstrijden en kampioenschappen. Zo wonnen we een eerste prijs met ons biertje ‘De Helleveeg’ op een bierfestival in Valkenswaard en in Luyksgestel kwam ‘De Boemel’ als beste uit de bus. We doen nu voor de tweede keer mee aan het Brabants Kampioenschap en hopelijk mogen we deze keer  ook hier de titel mee naar huis nemen.” 

Herbert benadrukt dat hij wordt bijgestaan door heel wat vrienden en vrijwilligers die, vanuit hun eigen liefde voor bier, regelmatig een handje komen helpen in de brouwerij. “Het brouwen van onze speciaalbieren gebeurt semiautomatisch maar er komt ook heel wat handenarbeid bij kijken. Denk aan het spoelen van de flesjes, het afvullen, de dopjes en etiketten bevestigen, het in de dozen steken,… Ieder flesje bier dat door ons gebrouwen wordt krijgt op die manier zijn persoonlijke aandacht en dat maakt het nu net zo leuk. En na het ‘werk’ worden er natuurlijk wat flesjes opengetrokken door Team Pimpelier,” lacht Herbert. Zoon Joeri vervolgt het verhaal. “Het is vaak op die momenten dat we ook de namen bedenken van onze biertjes.  Dat is trouwens een van de kenmerken die vaak gecomplimenteerd wordt. Namen als ‘De Vlierefluiter’ en ‘Tuttemie’ spreken dan ook tot de verbeelding. 

Ondertussen heeft De Pimpelier al ruim 20 verschillende biertjes in het assortiment, allemaal te koop in het winkeltje bij de brouwerij. “Het blijft leuk en uitdagend om nieuwe biertjes te creëren en we blijven experimenteren. Soms pakt dat heel goed uit, soms voldoet een nieuw biertje toch niet aan onze eisen op het gebied van smaak en dan gebeurt het dat we een hele lading zo door de gootsteen moeten gieten.” Binnenkort brengen de heren trouwens een limited edition uit. “Deze keer hebben we een selectie van bieren op basis van extracten van sterke dranken zoals Cointreau en Grand Marnier. Deze limited edition zal vanaf volgende maand verkrijgbaar zijn in het winkeltje van De Pimpelier.” 

Vrijdag 11 september zal een spannende dag worden voor Herbert en Joeri. “Die dag heeft de jury zijn keuze gemaakt en brengen ze de grote winnaar op de hoogte. We zullen dan dus dicht bij de telefoon te vinden zijn,” lachen de mannen. “Maar het is zeker al een hele eer dat we in de top drie zijn beland want dit jaar werden er een recordaantal van 54 biertjes ingezonden die de titel in de wacht wouden slepen.”