Expo in De Smeltkroes 

MAARHEEZE – De werkgroep Exposities AK de Smeltkroes verzorgt een expositie met schilderijen van Gerard van den Oetelaar en beelden in brons van Kasper de Gouw, van 2 september tot 6 oktober te Maarheeze.

Het vinden van een visuele uitdrukkingsvorm voor zijn innerlijke belevingswereld ‘Go with the flow’ loopt als een rode draad door het leven van Gerard van den Oetelaar. De kracht van zijn werk zit vaak in het ongrijpbare. Zijn persoonlijk onderzoek mondde geleidelijk uit in soms figuratieve, maar hoofdzakelijk abstracte werken. Met de wens om in compacte, vanzelfsprekende composities, zijn diepere gevoelens visuele uitdrukking te geven, maakt hij van katoen, hout en verf ruimtelijke reliëfs, waarmee hij de beperkingen van het platte vlak doorbreekt. Zijn reliëf schilderijen zijn allen uniek zowel van kleurstelling als formaat en onderwerp waardoor een aparte diepgang en een uitermate specifieke uitstraling ontstaat. 

Zijn onderwerpen zijn zeer divers, van Heraldiek tot Nationale motieven en onderwerpen die suggestief lijken maar op de hedendaagse samenwerking der verschillende culturen is gebaseerd. Kijk ook eens via zijn Youtube kanaal en website  https://www.oetelaar.net/

Kasper de Gouw probeerde als kind vaak met voor de hand liggende materialen zoals hout en zachte steen iets herkenbaars te creëren, wat in die tijd nog geen naam kende.

Ontwikkelde zich tot leraar handvaardigheid; een vak waarin hij jarenlang op scholen lesgaf. Het grootste gedeelte van zijn leven werkte hij in de gezondheidssector, maar het creatieve element bleef boeien. Vanaf de eeuwwisseling krijgt hij meer de behoefte om zijn ontwerpen in brons vorm te geven. Bij het zien van Kaspers beelden, die een soort mythologische uitstraling weergeven, bekruipt je het gevoel of ze uit de oertijd stammen.

Om de kijker beter te laten begrijpen wat de diepere gevoelens achter deze beelden zijn, geeft hij elk beeld een uitdrukking mee die voor zichzelf spreekt. Het eigen maken van zijn beeldtaal is ontstaan door veel zelfstudie. Bij negen van zijn bronzen beelden heeft hij een kinderverhaal geschreven in de vorm van een droom en verwezenlijkt in een Boek uitgave Sept / Nov