Wandeling in Valkenhorst

De heide staat volop in bloei in deze tijd van het jaar. Een mooi gebied waar wandelingen zijn uitgezet is Valkenhorst hetgeen behoort tot de Groote Heide. Hier kan men verschillende biotopen zien. Op de hogere gebieden kan men de gewone struikheide (Calluna vulgaris) waarnemen. Ook ziet men er verscheidene vennen. Sommige vennen zijn door deze droge zomer helemaal opgedroogd. Hier kom je het veenmos, waternavel en de zonnedauw (een vleesetend plantje) tegen. In de lagere gedeeltes van de vennen zoals het Eijerven waarin nog water staat groeit de dopheide (Erica tetralix). Deze heide groeit op natte gronden en de bijen halen de nectar hieruit door een gaatje te prikken aan de zijkant van het bloemetje. Verder ziet men hier ook het gentiaanklokje waarop het gentiaanblauwtje (een vlinder) haar eitjes afzet. Ook groeien er veel varens en het pijpenstrootje, een grassoort. Een mooie kleurcombinatie geven de groene varens waar tussen de paarse struikheide  bloeit. Verder is het een heel afwisselend gebied met lanen van de Amerikaanse eik. Verder ziet men er veel berken  en de grove den, die als hij alleen staat ook wel vliegden wordt genoemd. Valkenhorst ligt tussen Leende  en Valkenswaard.

Voor meer informatie over de Groote Heide  kan men bij de plaatselijke VVV  ‘s terecht. 

Info : Toon van Seggelen   a.seggelen@upcmail.nl