CD-release concert Roeland Hendrikx Ensemble  

HAMONT-ACHEL – Na een aantal succesvolle projecten, zoals de CD ‘Dedications’  met The London Philharmonic Orchestra, en het solo-project New York Counterpoint, leidt Roeland Hendrikx zijn gelijknamige kamerensemble in een nieuw project: Le Bestiaire. Het Roeland Hendrikx Ensemble werkte bijna 2 jaar aan het hele project.  De première en concerttour van Le Bestiaire vielen gelukkig net voor de lockdownperiode, in februari en maart.  Midden-mei, net na de strenge lockdown, trok het ensemble naar deSingel in Antwerpen voor de opnames van de CD.  En nu, eind september, verschijnt de nieuwe cd van het Roeland Hendrikx Ensemble, onder het label Antarctica Records.

In Le Bestiaire ging het Roeland Hendrikx Ensemble aan de slag met twee Franse meesterwerken: de dichtbundel Le Bestiaire van Apollinaire, en het overbekende Le Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns.  Het Roeland Hendrikx Ensemble ging samen met een aantal Belgische kunstenaars de uitdaging aan om beide meesterwerken te laten kruisbestuiven in één groot multimediaal project. De Belgische componist Piet Swerts kreeg de opdracht om de evidente muzikaliteit in de gedichten van Le Bestiaire te vertalen naar echte melodieën, en om Le Carnaval des Animaux te hertalen voor klarinet, strijkers en piano. Swerts is vooral bekend van zijn Pianoconcerto nr. 2 (Rotations), dat in 1986 als verplicht werk voor de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd werd uitgekozen. Ook zijn vioolconcerto Zodiac was in 1997 plichtwerk voor de Elisabethwedstrijd. Voor  Roeland Hendrikx schreef Swerts in 2001 een welluidend en uiterst succesvol Klarinetkwintet. Dichter Stijn De Paepe engageerde zich om moderne Nederlandse vertalingen van Apollinaires originele gedichten te maken, en om nieuwe poëzie te schrijven voor de muzikale dierenportretten in Le Carnaval des Animaux. De Paepe is huisdichter van de Belgische krant De Morgen, en een populair poëet en satiricus op de Vlaamse nationale televisie. Kunstenares Emilie Lauwers herinterpreteerde de houtsneden van Raoul Dufy, die de gedichten in de originele editie van Le Bestiaire uit 1911 vergezelden. Emilie slaagt er in haar eigen etsen uitstekend in om zowel de kwintessens van de dieren vast te leggen, als Apollinaires uitgebreide (filosofische, erotische, …) interpretatie ervan te portretteren. Ter gelegenheid van het Bestiaire-project, tenslotte, maakten Steven Maes en Stefan Grondelaers een televisiedocumentaire die de ontstaansgeschiedenis van het project op de voet volgde, van inspiratie en voorbereiding tot uitvoering en première. Er zijn repetitie- en concertbeelden te zien, er wordt poëzie gedeclameerd, maar er zijn ook interviews met Roeland Hendrikx, Liebrecht Vanbeckevoort, Piet Swerts, Stijn De Paepe, Emilie Lauwers en Franse-muziekkenner Hervé Niquet.

Het Bestiaire-project gaat in al z’n multimediale glorie in première op zondag 13 september in het CC Muze te Heusden-Zolder. Het Roeland Hendrikx Ensemble speelt om 11.00 uur en om 16.00 uur zowel Le Carnaval des Animaux en Le Bestiaire, Stijn De Paepe draagt voor, en Emilie Lauwers stelt haar etsen tentoon. Tussendoor is er ook gelegenheid om de documentaire te bekijken. Info & tickets : https://www.muze.be/2020-09-13.html