Open dag Het Kerkje op zondag 13 september

BUDEL – Het Kerkje in Budel houdt op zondag 13 september een open dag. Centraal staat de noodzaak en nut van het behoud en beheer van monumenten. Daarbij gaat de aandacht onder meer uit naar het voormalige protestantse kerkje aan de Dr. Anton Mathijsenstraat, dat zelf ook dringend toe is aan een grote onderhoudsbeurt.

Door Roy de Leijer

Tijdens de open dag zijn foto’s te zien gemaakt door Monumentenwacht Noord-Brabant waarop de algehele toestand van Het Kerkje te zien is. Ook is er aandacht voor de grote restauratie in 1964 en de laatste herstel- en reparatiewerkzaamheden in 2013.

Tussen 13.00 en 1500 uur vertelt Ger Barents over de stukadoorswerkzaamheden die hij, zijn broer Cor en vader Harrie destijds in 1964 hebben verricht.

Het Van Vulpen-orgel, daterend uit de jaren ’60, wordt bespeeld door de 9-jarige Jacky Twardy om 12.00 en 15.30 uur. Jacky en haar zus Abby zouden oorspronkelijk in mei de aftrap geven voor het jeugdtalent podium ‘Stoer op de vloer’ in Het Kerkje. Vanwege de coronamaatregelen zal Abby, die trompet speelt, niet optreden met haar zus.

Ook te zien is een replicakaart van Valkenswaard en omgeving uit 1863. Deze kaart krijgt de stichting die dag in bruikleen van twee betrokken ‘Vrienden van Het Kerkje’.

Ook Cicerones van Dorplein (Italiaans voor gidsen) zijn aanwezig. Wim Cremers zal nader uitleg geven over de boeiende en energieke wandelingen die zij regelmatig organiseren door Budel-Dorplein. Hij neemt de bezoekers van de open dag mee in woord en beeld hoe de restauratie van het Dorpleinse rijksmonument Het ‘Prisonneke’ (gevangenisgebouwtje) tot stand is gekomen.  

De open dag op zondag 13 september vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur. De op die dag geldende RIVM-richtlijnen worden toegepast. De toegang is gratis. Het kerkje, gelegen aan de Dr. Anton Mathijsenstraat 7, is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Foto Jos Meusen