Herdenking bevrijding Cranendonck 

CRANENDONCK – In eerder gepubliceerd artikel hebben we al aangekondigd dat de jaarlijkse herdenking ter gelegenheid van de bevrijding van de gemeente Cranendonck in afgeslankte vorm doorgaat. In overleg met burgemeester Roland van Kessel werd een programma opgezet dat aan de regels van het R.I.V.M voldoet. 

We gaan op 19 september naar de 8 monumenten in de gemeente Cranendonck. Dit jaar niet lopend in estafette-vorm en niet met een grote colonne zoals andere jaren. De groep zal bestaan uit zo’n 30 personen. Alle groepen die medewerking verlenen, vaardigen twee personen af. Zo zijn er, naast de organisatie, een afgevaardigde van B&W, 2 atleten van de Bergrunners, 2 wapenbroeders, 2 leden van het Contact – Oud – Mariniers, 2 Oude-Legervoertuigen, Rode Kruis en 2 verkeersregelaars. In Soerendonk zal het Sint Jansgilde met enkele leden aanwezig zijn, in Budel (en waarschijnlijk Dorplein) is het Sint Jorisgilde met voornamelijk jeugdige leden en koningspaar present. De gastlessen op scholen gaan dit jaar niet door. Wel krijgen alle scholen een lespakket, waarin informatie van met name de bevrijding van Cranendonck wordt beschreven. Daarbij hoort ook een stick waarop filmpjes staan die met onze bevrijding te maken hebben. Gevraagd wordt om per school één kind af te vaardigen dat een gedicht bij het monument voorleest. Familie en belangstellenden zijn zeker welkom. Veiligheidshalve wordt er een lint gespannen; aan de binnenzijde mensen die bij de organisatie horen en familie en belangstellenden aan de buitenkant. Voor iedereen geldt de 1 ½ meter regel, zoals gezegd: wij houden de regels van het R.I.V.M. in acht.

Tijdsplanning:

  • Ceremonie Panmonument De Pan: 13.50 uur – 14.05 uur
  • Ceremonie Jan Verheesplein Maarheeze: 14.20 uur – 14.35 uur
  • Ceremonie Jan Maasplein Soerendonk: 14.50 uur – 15.10 uur
  • Ceremonie De Dijk Gastel: 15.50 uur – 16.05 uur
  • Ceremonie Toom Monument Budel: 16.20 uur – 16.35 uur
  • Ceremonie Dorplein: 16.50 uur – 17.10 uur
  • Ceremonie W. de Zwijgerstraat Budel: 17.25 uur – 17.45 uur

Om 19.00 uur volgt de afsluiting in de kerk Onze Lieve vrouw Visitatie tijdens de veteranen-mis. Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd.