Stichting luidt noodklok over staat kerkje

BUDEL – Als het aan de Stichting Behoud en Beheer Hervormde Kerk Budel ligt dan krijgt het ruim tweehonderd jaar oude protestantse kerkje in Budel snel een opknapbeurt. Ze heeft hiervoor een subsidieaanvraag bij de provincie ingediend.

Door Roy de Leijer

De stichting maakt zich onder meer grote zorgen over de staat van het karakteristieke torentje. “We zijn bang dat het pinakeltje bij een stevige windvlaag van het dak waait”, zegt voorzitter Hendrik van den Boogaard. Daarom wordt het torentje binnen afzienbare tijd – in ieder geval voordat het stormseizoen losbarst, van het dak gehaald. 

Onder meer het torentje wordt aangepakt – Foto Jos Meusen

Het zogeheten Lodewijkskerkje aan de Dr. Anton Mathijsenstraat – tegenwoordig Het Kerkje genoemd – dateert uit 1812. De laatste grote onderhoudsbeurt vond alweer plaats in 1964. Dat er inmiddels nieuwe instandhoudingswerkzaamheden nodig zijn blijkt onder meer uit een bouwkundige rapportage van Monumentenwacht. Die onderschrijft ook de noodzaak om het torentje onder handen te nemen. Ook de rest van het gebouw is toe aan een restauratiebeurt.

Van den Boogaard: “Het proces loopt inmiddels een paar jaar. Ondertussen heeft de stichting best al wat gerealiseerd. Zo hebben we onder meer voor een keukentje en een nieuw toilet gezorgd. Daarnaast is een aantal ramen hersteld. Net als een groot gat in het plafond, dat werd veroorzaakt door een vuurpijl.”

Het benodigde budget voor de nieuwe opknapbeurt bedraagt ruim vier ton. Door de Stichting tot Behoud en Beheer van de Hervormde kerk is hiervoor een subsidieaanvraag ingediend bij de provincie. Hiermee kan de restauratie niet volledig worden gefinancierd. De stichting doet daarom een beroep op de gemeente Cranendonck om garant te staan voor het restant van het restauratiebedrag. Het Cranendonckse college heeft begin deze maand ingestemd met de intentie tot garantstelling voor een bedrag van ruim honderdduizend euro.

Deze garantstelling vergroot de kansen dat de subsidieaanvraag wordt gehonoreerd. “De brief van het college over dit positieve besluit hebben we inmiddels ontvangen”, zegt penningmeester Johan Vos. Hij is blij met het collegebesluit, maar geeft aan dat ook de gemeenteraad nog aan zet is. Zij neemt het definitieve besluit over de garantstelling. Vos: “We hebben de raadsleden uitgenodigd voor een informatieavond waarbij ze worden ingelicht over onze plannen.”

Met het collegebesluit kan de stichting voorlopig vooruit. Vos: “Dat was voldoende om de aanvraag in te dienen.”

Hij heeft goede hoop dat de subsidie wordt verstrekt, of in ieder geval een groot deel: “Er moet ook dringend iets gebeuren. We willen niet het risico lopen dat het gebouw instort. Bovendien met het kerkje samen met het nog aan te leggen parkje een van de blikvangers van het nieuwe centrum worden.” Hij geeft aan dat er op dit moment voldoende geld in de subsidiepot zit. Vos: “Maar dat kan volgend jaar helemaal anders zijn.”

Van den Boogaard vult aan: “We hopen aan het einde van dit jaar meer duidelijkheid te hebben.”

In Het Kerkje worden regelmatig culturele activiteiten gehouden, zoals concerten, lezingen en exposities. Ook vindt er ieder jaar een beperkt aantal kerkdiensten in het Rijksmonument plaats. Het Kerkje houdt zondag een open dag. Centraal staat de noodzaak en nut van het behoud en beheer van monumenten. Daarbij gaat de aandacht onder meer uit naar het protestantse kerkje zelf. De open dag vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur. De op die dag geldende RIVM-richtlijnen worden toegepast. De toegang is gratis. Het kerkje, gelegen aan de Dr. Anton Mathijsenstraat 7, is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Meer info: www.hetkerkjebudel.nl.