Een alternatieve Open Monumentendag in Hamont 

HAMONT-ACHEL – en de Geschiedkundige kring houden twee bijzondere monumenten open op zondag 13 september van 13 tot 17 uur. Ook de teutenkamer kan opengesteld worden, enkel voor bubbels tot 10 personen (Dus geen individuele bezoeken). Aanvragen via mail: lukvds@telenet.be 

Het meest opvallend monument van Hamont-Achel is de Sint-Laurentiuskerk, 62 m hoog, gebouwd in 1903-04 door de bekendste Nederlandse architecten van die tijd, Cuypers en grotendeels bekostigd door de Hamonter Teuten. Wist u dat er ook een uniek erfgoedstuk bewaard wordt? Een koorkap sluiting uit 1300, dit is een grote speld om de zware mantel van de pastoor te kunnen sluiten. Er is een historische toelichting (op afstand) om 14.00 uur en om 16.00 uur. Het tweede monument is het gebouw dat door de geschiedkundige kring gebruikt wordt als Documentatiecentrum. U kan er kennismaken met de vele historische documenten, de archieven en voorwerpen uit ‘grootmoeders’ tijd. Maar het gebouw zelf is ook merkwaardig. Het werd opgericht in 1920 (100 jaar oud!) en diende als Leerwerkhuis voor meisjes, zeg maar de vakschool. Talloze meisjes uit Hamont-Achel en omgeving van 13 tot 16 jaar oud, volgden hier les tussen 1921 en 1960. Op het eerste verdiep proef je nog de sfeer van klaslokalen en opbergplaatsen voor stoffen van de naaischool Iedereen is welkom. Enige voorwaarde: hou rekening met de covid-19 regels. Mondkapjes alvast verplicht. Info: www.hamontachel.com