Opknapbeurt seinhuisjes Neerpelt station

PELT – De twee bouwvallige seinhuisjes aan het station van Neerpelt worden gerenoveerd. Op dit moment lijkt het wel of inpakkunstenaar Christo er aan de slag is geweest maar de goeie man is drie maanden geleden helaas overleden. De werkzaamheden zijn al begonnen en de huisjes zijn volledig ingepakt zodat men er veilig kan werken. 

De huisjes werden gebouwd in 1914 en werden Saxby seinhuizen genoemd. Ze kregen die naam omdat de Brit John Saxby samen met vennoot Farmer de mechanische seinposten bouwde. Eentje werd nog tot 2013 gebruikt tot er besloten werd om de bediening te besturen vanuit een hedendaags seinhuis te Mol. Het seinhuis in Pelt was het laatste in Vlaanderen dat nog volgens het Saxby systeem met hendels en katrollen werkte. Een seinhuis dat tegenwoordig ook wel verkeersleidingscentrum wordt genoemd is een gebouw waar het spoorwegverkeer geregeld wordt door het bedienen van seinen en wissels. De laatste jaren is rondom het station van nogal wat vernieuwd en aangepast. 

Neerpelt was eerder het eindstation van de spoorverbinding met Antwerpen. In 2014 werd het traject doorgetrokken tot in Hamont. Rond diezelfde periode werden de sporen en de perrons vernieuwd, de overweg achter het college werd verplaatst en met een viaduct overbrugd en er werd een voetgangerstunnel met lift onder de sporen bij het station aangelegd. Momenteel wordt door Infrabel hard gewerkt om het traject Mol-Hamont over een afstand van 33 km geschikt te maken voor elektrische treinen. De bedoeling was dat dit eind 2020 klaar zou zijn maar door de coronacrisis hebben de werkzaamheden minstens een half jaar vertraging opgelopen en zullen we daarop moeten wachten tot de zomer van 2021. Als dat echter klaar is zal dat leiden tot minder geluids- en milieuhinder vanwege de oude diesellocomotieven. Bovendien wordt het dan ook mogelijk om rechtstreeks met de trein vanuit Hamont naar Brussel te reizen. Er is zelfs al sprake geweest van een speciale studententrein tot in Leuven.  Hierdoor kan het in de toekomst ook mede mogelijk worden om aansluiting te maken op een verbinding met Weert waardoor het ineens mogelijk zou worden om met de trein vanuit Pelt en Hamont heel Nederland te bereizen. Het belemmerende obstakel voor de Nederlanders  was de dieseltrein. Het is in ieder geval een goede zaak dat de Pelter seinhuisjes er straks weer goed uit zullen zien, het is immers ook een beetje een Neerpelter visitekaartje als je met de trein aankomt of passeert.