Budelse borduurde eigen Nachtwacht

BUDEL – José van Schijndel houdt niet van stilzitten. Ondanks haar leeftijd is de Budelse een echte kilometervreter. Door de corona-uitbraak en daaropvolgende ‘intelligente lockdown’ kwam er abrupt een einde aan haar wandel- en hardloopactiviteiten. Tijdens haar zoektocht naar een nieuw tijdverdrijf sloeg ze aan het borduren, met haar eigen ‘Nachtwacht’ als resultaat.

Waar Rembrandt van Rijn waarschijnlijk ruim een jaar over zijn meesterwerk ‘De Nachtwacht’ heeft gedaan, duurde het creatieve proces bij José van Schijndel (79) wat langer. Ze kocht het stramien van Nederlands bekendste en belangrijkste schilderij jaren geleden bij het winkeltje Davits-Dielissen in Budel.

Van Schijndel: “Ik ben destijds aan het borduurwerk begonnen, maar halverwege ben ik er mee gestopt.” Het borduurpakket belandde vervolgens op zolder, waar het jarenlang bleef liggen. “Mijn inmiddels overleden echtgenoot zei destijds al dat het een tienjarenplan zou worden.” Dat blijkt achteraf een voorzichtige schatting. Wanneer ze precies aan het borduurwerk begon weet Van Schijndel niet meer, maar het is zeker 30 jaar geleden.

Toen de ‘intelligente lockdown’ dit voorjaar begon en de Budelse net als veel andere ouderen wekenlang aan huis gekluisterd was pakte ze de draad weer op. Van Schijndel: “Ik kon toch nergens naar toe, alleen vroeg in de ochtend naar de winkel. Veel aanspraak had ik op dat moment niet.”

Waar het olieverfschilderij van Rembrandt liefst 363 bij 437 centimeter meet, is de kopie van Van Schijndel met 120 bij 60 centimeter ook nog altijd indrukwekkend groot. Zeker als je er bij stilstaat dat er tienduizenden kruissteekjes en daarmee vele uren priegelwerk in het borduurwerk zitten.

Het kunstwerk hangt in de woonkamer van de Budelse. Van Schijndel: “Ik heb voor dezelfde omlijsting gekozen als bij de originele Nachtwacht.” Het borduursel is een echte eyecatcher. “Ik krijg ontzettend veel leuke reacties van mensen die op bezoek komen. Ze willen allemaal een foto van mijn Nachtwacht maken. Iedereen zegt dat het een meesterwerk is.” 

Inmiddels wandelt en rent Van Schijndel weer heel wat af. Volgende jaar wil ze voor de 35ste en laatste keer deelnemen aan de Nijmeegse Vierdaagse. “Dan ben ik tachtig en is het mooi geweest”, aldus Van Schijndel, die alle edities waaraan ze deelnam uitliep.

Ook haar borduurklus vergde het nodige uithoudingsvermogen. Van Schijndel werkte er maandenlang aan. “Doordat de Vierdaagse niet doorging kon ik blijven borduren. Van ‘s morgens vroeg tot in de avonduren was ze met naald en draad in de weer. Via Skype liet ik mijn kinderen en kleinkinderen regelmatig zien hoe ver ik was gevorderd.”

Het borduurwerk hangt inmiddels een paar weken aan de muur. “Ik ben blij dat ik het af heb gekregen. Nu kan ik ook weer andere dingen doen die ik leuk vind, zoals wandelen en hardlopen én bij mensen op bezoek gaan.” Een nieuw borduurproject komt er voorlopig niet. “Dit was een enorm karwei. Hopelijk komt er geen nieuwe lockdown, maar als het wel gebeurt dan sla ik aan het breien. Dat kun je ook prima achter de televisie doen.”

Foto Jos Meusen