Millenniumbeeld nog steeds incompleet

ACHEL – Misschien wel het indrukwekkendste bronzen kunstwerk van Hamont-Achel staat op het Michielsplein in Achel. Het betreft een groep van verschillende beelden, staande op een plateau met plattegrond. Eric Vanmechelen schiep in 2001 vier middeleeuwse personen, maar in 2015 is het kleinste beeld van het kwartet gestolen. Sindsdien is het een trio. Wanneer komt het vierde beeld weer op de proppen?

Tekst en foto’s Evert Meijs

Komend jaar staat het kunstwerk twee decennia te pronken in het hartje van het dorp. Nou ja, pronken.. Als je niet beter weet is het een prachtig kunstwerk. ‘Vijf eeuwen Ridderzate van de Heerlijkheid Grevenbroek’ staat op een plaquette te lezen. De beeldengroep is –zo schreef Marius Degeest ooit- een ode aan de belangrijkheid in Achel in de geschiedenis van Grevenbroek. De bijna levensgrote figuren van de ridder, de boer, de jonge vrouw en het kind symboliseren de centrale plaats van het beschermde ridderschap en de heerlijkheid, het belang van het gezinsleven en de feodale tijd. De groep staat op de plattegrond van  Hamont, Achel en St.-Huibrechts-Lille. Deze drie kernen vormden Grevenbroek.

Jongen met schild gestolen
Maar bij nadere bestudering van de natuurstenen plattegrond moet je opvallen dat er één beeld is afgebroken. Het betreft –zo blijkt uit een document van Bartel Follon- het kleinste van de vier: een jongeling die zich al spelend verschuilt achter het schild van Grevenbroek. Het kind duidt op de dynamiek, de groei en het goede leven in de gemeente en kent de bescherming van de ridder. Hij keek in de richting van de parochiekerk en kon maar net over het schild heen kijken. Op Internetgazet verschijnt op 5 oktober 2015 het bericht dat de schildknaap van de sokkel is verdwenen.  Al bijna vijf jaar staan de drie overige beelden als een incompleet werkstuk te wachten totdat ze weer een complete groep vormen. Wordt de beeldengroep binnenkort weer volmaakt?

Politie heeft geen informatie, gemeente ietsje meer
Eerst maar eens contact gezocht met de politie in Pelt. Welke informatie biedt het proces verbaal? Een aardige dame op de politiepost HANO kan geen melding vinden van diefstal in de eerste week van oktober 2015. “En al had ik het gevonden; ik mag u niet laten kijken in deze stukken. Dan moet u bij de gemeente zijn”, is haar onbevredigende antwoord. Dan de volgende stap. Een e-mail met Jef Plas, schepen van cultuur van de stad Hamont-Achel. Hij antwoordt: “Al een hele tijd geleden werd een deel van het beeld (een kind van het gezin) gestolen/afgebroken en is verdwenen. De politiediensten startten toen een onderzoek maar er is tot op vandaag nog helemaal geen resultaat. En dat zal er ook niet meer komen. Ik zal daarom bij de diensten via onze Heemkundekring vragen naar een oplossing. Er is destijds wel contact opgenomen met kunstenaar/ontwerper Eric Van Mechelen maar daar is het bij gebleven. Goed dat jij deze vraag terug op tafel legt.” 

Verzekerd tegen vandalisme en diefstal?
Kunstenaar Eric Vanmechelen woont in Pelt en is gemakkelijk bereikbaar. Hij herinnert zich maar al te goed dat hij destijds wordt geïnformeerd over de diefstal. “Jammer dat er nog altijd een persoontje ontbreekt. Het beeld is nu niet compleet, bovendien staat één van de drie beelden schuin getrokken”, aldus Vanmechelen, die aangeeft er best moeite voor te willen doen om het weer te herstellen. Volgens hem wordt de schade meestal wel hersteld omdat de eigenaar van het beeld verzekerd is tegen diefstal of vandalisme. “Jammer dat er geen initiatief komt om het beeld weer compleet te maken. Ik heb er al enkele malen met mijn vrouw over gesproken dat het zo jammer is dat het niet wordt gerepareerd.” Vanmechelen zegt dat ze hem wel weten te vinden als dat nodig is. “Misschien vinden ze het niet noodzakelijk? Het is niet aan mij, maar het gemeentebestuur moet stappen nemen,” zegt hij. Op de vraag of de kunstenaar de gemeente aansprakelijk kan stellen voor de afbreuk van zijn creatie, zegt hij: “Ik zou een klacht kunnen indienen. Het geeft een slecht beeld van mijn beeld.” 

Oproep aan het stadsbestuur
Een beeld opnieuw gieten is geen sinecure. Vaak vernietigt Vanmechelen de mal van zijn kunstwerken, zeker als het een éénmalige stuk betreft. “Anders blijf ik zitten met mallen die ik toch niet meer kan gebruiken. Maar met foto’s kan ik het beeld opnieuw boetseren, zodanig dat het weer een mooi geheel vormt.” Het beeld in Achel is voor wat Vanmechelen betreft het enige wat tot nu toe nooit is hersteld. 

Wat zou het uiteindelijk mooi zijn als de eigenaar van het beeld alles in het werk stelt om het millenniumbeeld weer te laten floreren zoals het in 2001 bedoeld is!