‘Het is de bedoeling om iets vets te maken’

WEERT/BUDEL – De Hall Of Fame onder de Boshoverbrug in Weert is dit weekend het decor voor de tweede editie van de graffiti jam Weerters Echte. Graffitiartiesten uit heel Nederland vertonen daarbij hun kunsten.

Door Roy de Leijer

Een van de organisatoren van Weerters Echte is de Budelse graffitiartiest Jasper van Seggelen, alias Briks. Een van zijn bekendste werken is de immense mural op de achtergevel van garagebedrijf Auto Vlassak in Budel, die hij met verschillende collega-graffitispuiters heeft gemaakt. Samen met Gart Smits uit Weert organiseert hij zaterdag en zondag de tweede editie van Weerters Echte.

Ruim dertig graffitiartiesten uit heel Nederland komen dan naar Weert om hun ‘pieces’ aan te brengen. “Het gaat onder meer om graffitiartiesten uit Friesland, Gelderland en Noord-Holland. Samen zetten we alles opnieuw in de verf”, vertelt Van Seggelen.

Het evenement is niet alleen bedoeld voor liefhebbers van graffiti. Van Seggelen: “We willen ook het proces laten zien aan mensen die minder bekend zijn met graffiti.”

De Budelnaar pleit voor meer legale plekken voor graffiti. “Hoewel graffiti steeds breder wordt geaccepteerd legt een grote groep mensen nog altijd de link met vandalisme. Maar wij willen juist alleen maar mooie dingen maken. Wij zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden en locaties, waar we ook de tijd krijgen om hieraan te werken. Het is de bedoeling om iets vets te maken. Dat kan alleen op legale locaties.”

Zo’n locatie wordt in de graffitiscene een Hall Of Fame of HOF genoemd. De HOF aan de Suffolkweg Zuid in Weert een van de weinige vrijplaatsen in de regio waar graffitiartiesten ongestoord hun creativiteit kwijt kunnen. Aan de overzijde van het kanaal ligt ‘Het Zuilen Kabinet’, een openlucht graffiti- en street-art museum onder de Boshoverbrug.

Bij een HOF gelden enkele ongeschreven regels. Zo mogen pieces van collega’s niet zomaar worden overgespoten. 

Zowel op zaterdag als zondag van 10.00 tot 19.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen bij de Hall Of Fame onder de Boshoverbrug. Op de zondag zijn er vanaf 14.00 uur live-optredens van Limburgse artiesten die internationaal optreden.

De RIVM-maatregelen worden nageleefd. Het evenement wordt ondersteund door de gemeente Weert en maakt deel uit van Cultureel Lint 2020. De entree is gratis.

Bovenste foto: Jasper van Seggelen aan het werk.

Onder: Mural bij Auto Vlassak in Budel.