Mijn eerste beiaardtune heb ik Para Mi Abuela genoemd,  ‘Aan mijn oma’

ACHEL – Emma Leyssen uit de Dorpsstraat lijkt de sprong te gaan maken van fanfaremuzikant naar musicus via het Lemmensinstituut in Leuven. Ze slaat deze maand haar vleugels uit en start met het kunst-secundair onderwijs voor de richting muziek. Afgelopen weekend stond ze weer in de picture met een eigen compositie voor beiaard. 

Tekst en foto’s Evert Meijs

Menigmaal verschijnen foto’s en filmpjes op de social media waarop Emma (16)  te horen en te zien is, meestal met haar bugel, het koperen blaasinstrument dat ze al verschillende jaren met verve bespeelt als muzikant bij Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel. “Eigenlijk is daar mijn muzikale loopbaan mee begonnen”, zegt Emma. Ze herinnert zich nog goed dat ze eerder al –in het derde studiejaar van de lagere school- begint met Algemene Muzikale Vorming (AMV) met notenleer. “Ik moest toen eigenlijk kiezen welk instrument ik zou gaan doen. Toen kwam er iemand van de fanfare met een bugel in de les. Ik mocht ’n keer proberen te blazen en blies meteen de hoge do. Toen dacht ik: ik moet bugel gaan spelen bij de fanfare.” De AMV duurt vier jaar en Emma verwerft een bugel-plekje in de jeugdfanfare. “Ik ben daar nog steeds bij en speel de eerste bugel” zegt ze met trots.

Via harmonie-orkest naar grote fanfare

Behalve het spelen in de fanfare sluit Emma zich in het eerste jaar van het middelbaar onderwijs aan bij het harmonie-orkest van de academie in Pelt, ook weer met de bugel. Inmiddels heeft ze ook een trompet, zodat er voor Emma op muzikaal gebied wat meer mogelijkheden zijn. “Ik heb ook muziekschrijven gedaan en muziekleer. En vorig jaar ben ik in Pelt ook nog begonnen met directie.” In december 2018 gaat ze bovendien spelen bij de grote fanfare. “De liefde om verder te gaan in de muziek heb ik al vanaf het einde van het tweede middelbaar. Toen merkte ik dat ik er verder mee wou”, aldus de kappersdochter.

Ik wil leerkracht worden

In de krokusvakantie mocht de Achelse stage doen in het Lemmensinstituut te Leuven. Dat beviel haar goed, maar ze begon te twijfelen aangezien ze op die school intern moet zijn. Uiteindelijk valt alles op zijn plek Emma wordt toegelaten op de internationaal beroemde opleiding. Een mooie stap, na lagere school Achel, twee jaar St.-Hubertuscollege, twee jaar St.-Maria en nu het vijfde jaar middelbaar in Leuven. Op de vraag hoe lang de opleiding zal gaan duren in de provinciehoofdstad van Vlaams-Brabant, zegt ze: “Eerst het vijfde én zesde middelbaar nog en daarna verder studeren. Maar waar en wat, dat weet ik nog niet. Ik heb nog tijd om na te denken.”  De jonge studente heeft al wel een beeld hiervan: leerkracht worden. Haar grote voorbeeld is haar eigen bugel-juf Kristien Schuurmans. Bij deze juffrouw ontdekte ze haar grote liefde voor muziek en kon ze ook haar verdriet verwerken in het musiceren.

Muziek schrijven, notenleer, bugel, trompet, piano en natuurlijk de algemene vakken waaronder de drie vreemde talen en lichaamsbewustzijn. “Het zijn de gewone vakken mét de muziekvakken die de opleiding moeilijk maken.” 

Para Mi Abuela

Haar leerkracht muziekschrijven in Pelt vertelt dat er een wedstrijd is voor het schrijven van een beiaardtune voor de jarige beiaard van Lommel. “Ik heb nog nooit een stuk geschreven. Ik was benieuwd of me dat zou gaan lukken, dus ik ging meedoen.”  Er komen 21 kandidaten die en stuk insturen. De melodie van Emma komt tot stand door met potlood enkele melodietjes te gaan schrijven die ze leuk vindt. Daarna zijn die stukjes uitgetest om te horen hoe ze klinken. Dan gaat ze er mee naar de les. Eén van de stukken mag ze verder uitwerken en meerstemmig maken. “Op één nootje na was de leraar heel tevreden”, zegt ze smilend. Aangezien Emma’s oma twee jaar geleden is overleden,  komt haar moeder Brigitte op het idee om het stuk naar Oma te vernoemen. Eerst vertaalt ze de titel naar het Latijn. “Toen bleek er het woord tankstation uit te komen. Dat was niet de bedoeling. Ik vind het Spaanse woord Abuela wel mooi en heb ik besloten om het de Spaanse titel te geven Para Mi Abuela , Aan Mijn Oma.

Derde prijs: de publieksprijs!

Zondag 6 september heeft Emma de gelegenheid gekregen om haar zelf-gecomponeerd stuk te spelen op de beiaard van Valkenswaard. “Ik vond het wel heel chique klinken. Ik was heel content. Ik had het al wel gehoord op een digitale beiaard, maar op een écht carillon klinkt het veel mooier”, aldus een overgelukkige Emma Leyssen. Nadien krijgt ze de aanbieding om over een tijdje nog eens op de beiaard haar stuk ten gehore te brengen. “Dat vind ik een goede deal!” zegt ze. 

De jury-uitslag van afgelopen zondag resulteert in een derde prijs, de publieksprijs! Dus binnenkort hoor je regelmatig uit de Lommelse kerktoren de tune Para Mi Abuela!