Hoe gaat het met… ex-burgemeester van Cranendonck, Marga Vermue?

REGIO/SLUIS – Het is ondertussen al bijna 3 jaar geleden dat Marga Vermue de ambtsketen van Cranendonck inruilde voor die van de Nederlandse gemeente Sluis. Hoog tijd dus om eens te polsen hoe het nu met haar gaat en hoe ze terugkijkt op haar periode als burgemeester in onze gemeente. 

In oktober 2017 ruilde u uw positie als burgemeester in Cranendonck in voor een nieuwe uitdaging als burgemeester van de gemeente Sluis. Hoe is de overstap naar Sluis tot nog toe bevallen?

“Dat is me heel goed bevallen. Het was uiteraard even wennen en ik heb de tijd genomen om iedereen te leren kennen. Ik ben afkomstig uit Zeeland dus ik had al bestaande contacten in de regio, wat de overstap naar Sluis wel gemakkelijker maakte. In vergelijking met Cranendonck is Sluis qua oppervlakte een grote gemeente met maar liefst 17 kernen. Bij de start van mijn functie als burgemeester heb ik alle kernen persoonlijk een bezoek gebracht en daaruit kwam duidelijk naar voren dat iedere kern zijn eigen cultuur heeft. En met 17 kilometer aan kust met brede zandstranden zijn er natuurlijk heel wat dorpen aan de kust in Sluis waar een compleet andere mentaliteit heerst. Daarnaast is Sluis echt een toeristische gemeente met eigen dynamieken. We ontvangen ieder jaar zo’n 100.000 toeristen in onze gemeente. Er zijn tal van grote en kleine vakantieparken en campings, die je eigenlijk kan zien als complete dorpen aan de kust. Sommige van die parken worden bezocht door Cranendonckse toeristen, waardoor ik af en toe op een vertrouwd gezicht bots. En dat vind ik heel erg leuk.”

U werd hartelijk en op een originele manier ontvangen in Sluis, het was een leuke combinatie van werk en hobby. Voelde u zich meteen thuis en aanvaard in de gemeente?

“Mijn ontvangst hier was meteen een schot in de roos. Alle wethouders van Cranendonck waren op de fiets aanwezig om mij ‘weg te geven’ aan Sluis en ik heb meteen een tochtje mogen maken op de reddingsboot van de Koninklijke reddingsmaatschappij, waar ik als burgemeester van Sluis voorzitter van ben. Een ideale manier om kennis te maken! Het feit dat dit, net als Cranendonck, een grensgemeente is (Sluis grenst o.a. aan het Belgische Knokke-Heist) gaf meteen een vertrouwd gevoel. In Sluis zijn namelijk heel wat Belgen woonachtig of werkzaam. En een andere herkenbare bijzonderheid is het Bourgondische karakter van de mensen, dat zeker te vergelijken is met de denkwijze van de Cranendonckers.”

Bent u er lid van een lokale vereniging? Een fietsclub misschien?

“Natuurlijk! Fietsen is nog altijd een passie van mij. Nu ik in IJzendijke woon heb ik me aangesloten bij fietsvereniging Structuur 2000. Op zondagochtend spring ik dus nog altijd met veel plezier op mijn tweewieler! Trouwens, fietsclub ’t Gaat Snel uit Maarheeze, de club waar ik lid van was, is hier ook al een keer op bezoek geweest. Het was erg gezellig om alle ploegleden en vrienden terug te zien. En ikzelf trek ook nog weleens terug naar Cranendonck, zo ben ik naar de afscheidsvoorstelling van Junt geweest in De Borgh. Daar was het eveneens een fijn weerzien met tal van inwoners en het was natuurlijk mooi om de nieuwe Borgh te bewonderen, want de verbouwingswerken waren toen bijna volledig afgerond.” 

U heeft 5 en een half jaar aan het roer gestaan van Cranendonck. Wat is u het meest bijgebleven op politiek vlak? 

“Wanneer ik terugblik op mijn politieke carrière daar, zijn er twee grote dossiers die tijdens mijn burgemeesterschap speelden en dat was de verbouwing van het gemeentehuis en de komst van het AZC. Twee ingewikkelde stukken die veel tijd en energie hebben gekost. Maar ik ben wel blij dat we ze alle twee tot een goed einde hebben kunnen brengen.” 

En op maatschappelijk gebied?

“Dat moet toch wel de positiviteit zijn van de inwoners. Hoe zij meedenken en willen meewerken aan projecten binnen de gemeente is geweldig! Er komt heel veel initiatief vanuit de inwoners zelf en dat maakt dat het altijd erg gemakkelijk is voor mensen om elkaar te ontmoeten. In Sluis zijn de afstanden groter, maar worden er wel veel evenementen georganiseerd, is alles ‘anoniemer’ en worden contacten op een andere manier gelegd. Een van de voorbeelden is carnaval. Tijdens die periode bruist het bij jullie in alle dorpskernen, in Sluis is er slechts 1 carnavalsvereniging en er is maar 1 optocht, die in Aardenburg.  Dat is volgens mij ook het grootste verschil tussen de twee gemeenten. In Cranendonck liggen de verschillende kernen dichtbij elkaar en hebben allemaal ongeveer dezelfde structuur. In Sluis liggen de dorpskernen op een veel grotere afstand van elkaar waardoor ze elk een eigen manier van leven hebben en dat vertaalt zich in bijna alles. Het vergt veel meer inzet om de kernen hier met elkaar te verbinden, terwijl dat in Cranendonck bijna vanzelf ging.” 

Hoe heeft u de afgelopen periode de coronacrisis in de gemeente Sluis aangepakt? 

“Net als de gemeente Cranendonck is de gemeente Sluis een grensregio. Sluis was één van de eerste steden waar de horeca en detailhandel zelf dichtging, omdat het er te druk werd. Dit was nog voordat de landelijke maatregel in ging. Als grensgemeente hadden en hebben we te maken met een unieke situatie. Het sluiten van de grens met België, de plotselinge opening van de grens, het op slot gaan van de toeristische sector, verschillende maatregelen in verschillende landen, code oranje voor Zeeland… Ze hadden allemaal invloed op ons gebied, op onze economie en op het gevoel van veiligheid.”

“De afgelopen periode is het aantal besmettingen in de gemeente Sluis gelukkig meegevallen. Daar ben ik uiteraard blij mee, maar ik ben ook voorzichtig in het trekken van conclusies. Ik besef me maar al te goed dat het aantal besmettingen er ineens heel anders uit kan zien. Sinds de uitbraak van corona in maart dit jaar zijn er in onze gemeente helaas 3 personen overleden en 25 personen besmet geraakt. In de coronaperiode heb ik veel inwoners en ondernemers gesproken en dat is nog steeds zo. We hebben een telefonisch spreekuur geopend waar mensen terecht konden met vragen of signalen. Zij werden dan door één van de collegeleden teruggebeld. We hebben gelobbyd bij de Tweede Kamer en samen met ondernemers is er een Taskforce opgericht. Deze heeft als doel het promoten van West Zeeuws-Vlaanderen en laten zien dat inwoners en toeristen hier veilig zijn. Dit onder de vlag ‘We zien je hier graag’. Ook de sport- en cultuursector worden hierin meegenomen.  We hebben een dynamische periode achter de rug en die periode is nog niet voorbij. Laten we met elkaar de coronamaatregelen blijven opvolgen, want alleen samen krijgen we corona onder controle!” 

Heeft u nog een boodschap voor de inwoners van Cranendonck en voor de (ex-)burgemeesters van de buurtgemeenten?

“Ik wil de inwoners laten weten dat ik ze zeker nog niet vergeten ben. Ik ben actief op social media zoals Facebook en daar zie ik nog heel wat lokaal nieuws op voorbijkomen. Het is leuk om ze te volgen en op die manier op de hoogte te blijven van wat er speelt in de gemeente. Daarnaast hoop ik dat ze hun positieve en sociale instelling weten te behouden, want dat is echt iets waar ze trots op mogen zijn! En de ex-burgemeesters, en natuurlijk ook de huidige burgemeesters uit de buurgemeenten, wil ik laten weten dat wanneer ze eens in de buurt zijn van Sluis ze zeker langs mogen komen voor een kopje koffie, want het zou erg gezellig zijn om nog eens bij te kletsen!” 

Momenteel heeft Marga het dus prima naar haar zin in de gemeente Sluis en ze heeft nog volop ambitie om Sluis nog meer op de kaart te zetten. Ze denkt met een warm en positief gevoel terug aan haar tijd in onze gemeente. “En de link met Cranendonck is zeker nog niet verdwenen,” lacht ze, “want onlangs is er nog een Cranendoncker, die een tweede woning heeft in Sluis, hier in het huwelijksbootje gestapt.”