Juniorcampus Pelt

PELT – Er is heel wat veranderd in het scholenlandschap van Pelt. Zo is het vroegere Sint- Hubertuscollege nu helemaal getransformeerd naar WICO Juniorcampus. Hier zijn alle eerste- en tweedejaars middelbare schoolstudenten gehuisvest. Dat zijn in totaal meer dan 700 leerlingen. Een hedendaagse school zowel qua structuur als opzet. Met een frisse en ruime nieuwbouw heeft de Juniorcampus veel mogelijkheden om jongeren te prikkelen in hun talenten. 

Voor de leerlingen moet dit een zeer prettige omgeving zijn om te vertoeven. Alles is nieuw maar ook de ouderwetse schoolbanken ontbreken vaak. In sommige lokalen zit men op een soort van barkrukken aan hoge tafels. Alles voelt zeer natuurlijk en eigentijds aan. Het directieteam van deze campus bestaat uit drie leden: Martine Bollen, Rudi Lemkens en Lieve Lemmens. Nu de eerste twee weken van september erop zitten gingen wij bij locatiedirecteur Lieve Lemmens eens polsen hoe alles tot nu toe verlopen is. Lieve Lemmens is afkomstig uit Pelt en was voorheen directeur bij WICO campus Salvator.

HAC: Het nieuwe systeem is nu twee weken operationeel. Hoe zijn de eerste indrukken van deze nieuwe opzet?

Lieve Lemmens: “Eigenlijk is alles goed verlopen zowel voor de leerlingen als bij het in elkaar schuiven van de leraren in de verschillende teams. Het is bij dit systeem vooral een voordeel dat leerlingen talentgericht kunnen kiezen terwijl de leerkrachten meer vakcollega’s geworden zijn. Er kan namelijk veel meer lesmateriaal uitgewisseld worden. We werken met 93 leerkrachten en die nieuwe samenwerkingen verlopen erg goed.” 

HAC: Wat houdt dit nieuwe systeem eigenlijk in?

Lieve Lemmens: “Het gaat er vooral om dat leerlingen ontdekken welke richting ze willen kiezen. De school heeft een indeling gemaakt in ‘theoretische denkers’, ‘praktische denkers’ en ‘praktische doeners’. In feite is het doel van deze indeling dat de leerlingen een keuze kunnen maken over de manier van leren. Belangrijk daarbij is de mogelijkheid om ‘talentgericht’ je studiekeuze te kunnen bepalen.”

HAC: Toch niet zo eenvoudig voor ouders om de juiste school te kiezen voor hun kind?

Lieve Lemmens: “Ondanks alle vernieuwingen en dan nog de corona maatregelen er bovenop hebben de ouders toch voldoende informatie kunnen vinden op onze vernieuwde website of elders om de keuze voor hun kind te kunnen maken. Tijdens een groot deel van de vakantieperiode hebben we met ons team voor alle eerstejaars individuele rondleidingen georganiseerd. Zo’n 380 leerlingen kregen met hun ouders en één leerkracht én natuurlijk de nodige coronamaatregelen een individuele rondleiding in de school. Het is immers voor het eerst dat die kinderen naar de middelbare school gaan. Het is dan wel zo handig dat ze een idee hebben van hoe zo’n school er uit ziet. Waar zijn de fietsenstallingen, de wc’s, enz…Eenvoudige praktische zaken die soms toch voor een kind belangrijk kunnen zijn.”

HAC: Het moet een hele aanpassing geweest zijn om gereedschappen en werktuigen in de klaslokalen te zien.

Lieve Lemmens: “Alle praktijklokalen met gereedschappen, dit zijn onze STEM-lokalen maar ook de keukens en de labo’s voor natuurwetenschappen zijn ondergebracht in de nieuwbouw en dat is een goede verdeling. Hier zijn ook drie polyvalente zalen ondergebracht. Ze worden gebruikt als eetzaal, als studiezaal of voor lessen met meerdere klassen samen als leslokaal.  Het zou immers zonde zijn om zo’n grote ruimte voor een deel van de dag onbenut te laten. De meeste klassen zijn gemengd.  Er zitten meisjes en jongens. Voor sommige leerkrachten is dit een nieuw gegeven. 

HAC: En dan was er dus inderdaad nog corona…Heeft dat nog veel extra stress opgeleverd?

Lieve Lemmens: “Dat is uiteraard een maatschappelijk probleem waar iedereen mee te maken heeft gekregen. Van het ministerie hebben wij een draaiboek gekregen met duidelijke richtlijnen. We zijn moeten starten met het draaiboek ’geel’. De oranje en rode draaiboeken liggen klaar voor wanneer dat nodig zou zijn. Ik heb vooral binnen onze school bewondering voor de leerlingen en leerkrachten die een ganse dag continue met een mondmasker moeten werken. Iedereen houdt zich eigenlijk zeer goed aan de maatregelen. Mondmaskers, social distance, handen wassen enz…We hebben in de gangen en trappenhuizen overal looprichtingen aangegeven en dat loopt voor 98% goed. Je kan nooit helemaal alles controleren maar wij zijn er zeer tevreden over. We hebben een goede samenwerking in dit verband met CLB, we spelen kort op de bal. Er zijn al veel leerlingen en leerkrachten getest. CLB doet daarbij de opvolging en daar wordt bepaald welke stappen er worden gezet.”

HAC Hebt u tot slot nog een boodschap voor iedereen?

Lieve Lemmens: “Wij hebben er in ieder geval veel goesting in. Ook de leerkrachten stonden te popelen om weer aan de slag te kunnen. De leerlingen zijn blij dat ze hun vrienden weer terugzien. Wij gaan er helemaal voor: voor goed onderwijs en voor dit doelpubliek van 12-14 jarigen. Als de corona-omstandigheden het weer toelaten gaan we zeker weer een mogelijkheid vinden om de ouders in een soort van opendeurdag te verwelkomen. Helaas is dat op dit moment nog niet mogelijk”.