Alles op een rijtje

Gemeente Cranendonck is in een zeer hoog oplopend juridische gevecht verwikkeld om een supermarkt te weigeren aan de Nieuwstraat te Budel.  Ik snap best dat gemeente Cranendonck een supermarkt buiten het centrum niet wil, echter de manier waarop ze dit willen voorkomen is niet echt professioneel. Als je als gemeente bang voor een verdere leegloop van het winkelend publiek, zou je eens na kunnen denken over hoe we het centrum weer aantrekkelijk maken, dusdanig dat leegloop stopt. Hier is echter een gedurfde visie voor nodig, samen met ondernemers en inwoners een allesomvattend megaplan voor de kern Budel en niet zoals nu op een zeer gefragmenteerde basis. Ondanks alle externe adviesbureaus en advocatenkantoren ten spijt is het geldende bestemmingsbesluit wat rust op de Nieuwstraat, is het toch mogelijk om een Supermarkt te beginnen.

Onze gemeente ging ervan uit dat een supermarkt niet onder detailhandel valt. Tot twee keer toe heeft een rechter hiernaar gekeken en de gemeente in haar ongelijk gesteld.

Het wachten is nu op een definitieve uitspraak waar het nu gaat over een achteraf bijgevoegd dossier dat 140 parkeerplaatsen op de Nieuwstraat onvoldoende zouden zijn omdat de verkeersveiligheid in het geding zou zijn. 

Rechtsongelijkheid.

De nieuwe Jumbo tegenover de AH in Budel waar ook een parkeerhaven komt met ongeveer dezelfde grootte wordt zelfs door onze gemeente betaald. De reden hiervoor is dat het dan een openbare parkeergelegenheid wordt en niet exclusief voor de Jumbo. Waarom nou niet in de bouwvergunning een clausule maken waarin iedereen op dit terrein zijn auto mag parkeren. Zou ons als inwoners veel geld schelen. Wie vertegenwoordigt hier nu de Gemeente: De Jumbo XXL, die op dit punt veel meer verkeersoverlast gaat veroorzaken als aan de Nieuwstraat? 

Indien de gemeente toch een supermarkt aan de Nieuwstraat moet toestaan is het in mijn optiek zeer goed mogelijk dat de Jumbo XXL er niet komt. Er komen heel veel Belgen inkopen doen bij de Plus in Budel Schoot. Ik denk dat de supermarkten in Hamont dit niet leuk vinden. Moet gemeente Hamont hier ook ingrijpen? Wat zou het toch mooi zijn als we allen zouden kunnen stemmen of we wel of niet een low budget in supermarkt onze gemeente toestaan, in ieder geval ontzegt gemeente Cranendonck ons minimaal 300 euro per jaar goedkopere boodschappen. Mogen wij de kosten weten die het toch nu toe gekost heeft om deze supermarkt te voorkomen? Mogen we ook de schadeclaim weten die het ons gaat kosten als de supermarkt er NIET komt?

Cor van Mierlo