Paddenstoelen

Eindelijk, er zit weer regen in de lucht, goed voor paddenstoelen die door de opname van water snel groeien. Paddenstoelen zijn er in alle vormen en kleuren en vooral in de herfst zie je ze overal staan. Dan is de temperatuur nog hoog genoeg en is het lekker vochtig. Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels en ze groeien aan minuscule schimmeldraden 

die in de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Van al dat dode plantenmateriaal maken schimmels samen met bacteriën humus. En daarin zit weer voedsel voor planten, bomen en struiken, het is onderdeel van de kringloop in de natuur.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ook werken bepaalde soorten paddenstoelen samen met bomen, zoals de beschermende werking van sommige boleten die in symbiose leven met naaldbomen. Uit onderzoek blijkt dat het schimmelnetwerk van de boleten de naaldbossen beschermt tegen de effecten van bodemvervuiling. Sommige boletenpopulaties hebben zich aangepast en zijn bestand tegen schadelijke zware metalen. Ze helpen de naaldbomen te groeien in deze giftige bodems. Schimmels zijn dus een belangrijk wapen tegen bodemvervuiling.

Foto en tekst Jan de Bruijn.