‘Het spoor van de tsaar’, een literair reisverslag van Denise van Dalen 

BUDEL / TILBURG – Denise van Dalen is 28 jaar, afkomstig uit Budel, journaliste en vanaf nu ook een gepubliceerd auteur. Want Denise kreeg de kans om de ervaringen die ze opdeed tijdens haar reis per trein over de Trans-Siberië en Trans-Mongolië spoorlijn te bundelen in het boek ‘Het spoor van de tsaar’. 

Ze ondernam vorig jaar samen met haar vriend Arend Radius de treinreis van maar liefst 9.289 kilometer doorheen Rusland, Mongolië en China en pende haar belevenissen neer in dit uitgebreide reisverslag dat vanaf 6 november verkrijgbaar is in de betere boekhandels en of online. 

Tot haar 19de woonde Denise samen met haar ouders in het hartje van Budel. Voor haar studies Literatuurwetenschappen aan de universiteit van Tilburg verhuisde ze naar deze studentenstad en sinds dit jaar woont ze samen met haar vriend Arend in Rotterdam. “Mijn ouders, Cor en Liesbeth van Dalen, wonen nog steeds in Budel. Ik kom er regelmatig op bezoek en dan staat een wandeling over de Gastelse Heide of door het bos van de Budelse berg zeker op het programma. Ik maak dan ook van de gelegenheid gebruik om mijn oude schoolvrienden nog eens op te zoeken.” 

Na haar studies ging Denise aan de slag bij de cultuurredactie van Elsevier Weekblad in Amsterdam. Denise: “Daar schreef ik in de eerste instantie over wat er op cultureel gebied speelde en later heb ik ook reportages, analyses en boekrecensies geschreven. Toen mijn vriend Arend (26) en ik vorig jaar besloten om een grote treinreis door Rusland, Mongolië en China te maken, dacht ik: daar wil ik een meer literaire insteek aan verbinden en een reportage van maken. In eerste instantie wilde ik er een verslag van één à twee pagina’s van maken. Ik benaderde verschillende kranten en websites en kreeg van de website Tzum al snel de reactie: “Een reportage is leuk, maar wij hebben toevallig ook een uitgeverij. Zou je er ook een literair reisverslag van kunnen maken?”. Daar had ik nog niet eens over durven denken. Ik had ervaring met het schrijven van journalistieke en academische stukken, maar nog niet met het schrijven van een boek. Maar het leek me een fantastisch idee. Ik besloot de kans aan te grijpen. Tijdens de reis heb ik dan ook volop aantekeningen gemaakt en daarna heb ik bijna een jaar gewerkt aan de uitwerking van het verhaal.” 

Reizen is altijd al een passie geweest van Denise. “Vroeger ging ik met mijn ouders naar Tsjechië, Hongarije en later Italië, Corsica en Frankrijk. Toen al vond ik het heerlijk om ‘weg’ te zijn, maar ook hoopte ik iets van de geschiedenis van het land te zien. Doorheen de jaren heb ik geleerd dat de meest interessante dingen tijdens een reis toch te vinden zijn bij de mensen die je ontmoet. Daarom heb ik voor de reis ook wat Russisch geleerd, en Arend wat Chinees zodat we met de lokale bevolking, die amper Engels spreekt, konden communiceren. Het doel van deze reis was om Rusland, Mongolië en China wat beter te leren kennen; om de verhalen achter die gesloten landen te horen en wat beter te begrijpen hoe de geschiedenis van die landen vandaag de dag een rol speelt. We zijn zo’n 6 weken weggeweest, wat eigenlijk vrij kort is, maar toch hebben we heel wat mensen ontmoet die ons veel stof tot denken hebben gegeven.” 

In haar verslag vertelt Denise over de opmerkelijke ontmoetingen, de landen die ze aangedaan hebben, het verblijf in een gerkamp van de nomaden en de leuke en minder leuke ervaringen die ze tijdens de reis meemaakten. Het boek ‘Het spoor van de tsaar’ van uitgeverij De Kleine Uil is vanaf 6 november verkrijgbaar in de betere boekhandels en online.