Het Geheim van de Chef: Wapas

grilled chicken wings on a wooden board

Beste Kookliefhebbers,

Laten we voor de maand oktober eens een snel en makkelijke (w)apas gaan maken. Wat zijn nu wapas? We kennen allemaal het woord Tapas. Waarschijnlijk ligt de oorsprong van de tapas in Andalusië Spanje, de streek van de sherry. Tapas horen bij de Spaanse cultuur, zijn onlosmakelijk verbonden met de Spaanse manier van leven en worden in heel Spanje in bars en cafe’s geserveerd. Aan het opdienen ligt van oudsher een aantal praktische overwegingen ten grondslag: een drankje (hoofdzakelijk sherry of wijn) werd, om ongedierte te weren, veelal afgedekt met een tapas van brood of ham. 

Tapas betekent vrij vertaald dan ook “dekseltje”. Tapas laten zich moeilijk omschrijven: ze zijn divers en informeel. De kleine gerechtjes kunnen koud, op kamertemperatuur of warm geserveerd worden. Ze kunnen variëren van een plakje chorizo of serranoham, gemarineerde olijven, tapanades of stukjes omelet tot gefrituurde inktvis, kippenvleugeltjes, kleine gehaktballetjes, etc,etc. Omdat je eigenlijk van heel veel ingrediënten over de wereld Tapas kunt maken noemen we dit Wapas. De “W” staat dan voor Wereld (t)apas zodat je ook van andere werelddelen Tapas kunt serveren, dan alleen van Spanje. Laat uw ‘Wapas’ smaken. Heeft u een Geheim van de Chef gemist in het HAC?Kijk dan naar de voorgaande maanden op www.lust-nu.nl bij recepten.

Ingrediënten: voor 4 personen

24 kippenvleugeltjes
5 theelepels maïszetmeel
1 zakje sesamzaadjes

Marinade:
6 sjalotjes (heel fijn gesneden)
250 ml ketjap saus
250 ml teriyaki saus
150 ml soja saus (half gezout)
150 ml water
20 cl sherry (droog)
2 eetlepel fijne kandijsuiker
peper van de molen

Bereidingswijze:
Roer alle ingrediënten tot een marinade. Laat de kippenvleugeltjes een halve dag marineren.

Sesamzaadjes roosteren in een bakpan tot zo mooi goudgeel gekleurd zijn. Kippenvleugeltjes uit de marinade halen en op keukenpapier leggen. Bestuiven met maïszetmeel en bakken in heet frituurvet 180 graden gedurende een achttal minuten. Uit het frituurvet nemen en meteen bestrooien met de sesamzaadjes. Opdienen in een schaal met servet. Eventueel met een sausje naar keuze.

Smakelijk eten!

Algo van Grootel, 
Eigenaar/Chefkok LUST 
eet, drink & feestgelegenheid