Nacht Van De Duisternis

HAMONT-ACHEL – Op zaterdag 10 oktober organiseren VZW Preventie Lichthinder, de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en diverse natuurverenigingen opnieuw de Nacht van de Duisternis. 

Met deze campagne vraagt men aandacht voor de impact van lichtvervuiling op mens en milieu en roept men op om ’s nachts zo energie-efficiënt mogelijk te verlichten. Ook Hamont-Achel doet mee. Dat betekent dat komende zaterdag de openbare avondverlichting wordt gedoofd en de klemtoonverlichting uitgaat. Vandaag de dag wordt er te veel verlicht. En dat is niet zonder gevolgen… Vooral de plaatselijke fauna en flora lijden eronder. Overmatig licht verstoort immers de natuurlijke dag- en nachtcyclus van planten en dieren. Maar ook mensen kunnen hierdoor gezondheidsproblemen ondervinden. Zo kan te veel licht het slaappatroon namelijk ernstig verstoren. 

Door deel te nemen aan de Nacht van de Duisternis draagt het stadsbestuur bij aan minder ‘lichtvervuiling’. Concreet houdt dat in dat op zaterdag 10 oktober de openbare verlichting wordt gedoofd en de klemtoonverlichting aan de kerk van Hamont en Achel uitgaat. Inwoners kunnen zo even proeven van de rust en de gezelligheid van een donkere nacht. Om de veiligheid te garanderen, blijft er steeds minimale verlichting voorzien en blijven cruciale verkeers- en kruispunten verlicht. 

Omwille van corona organiseert sterrenkundige vereniging De Noorderkroon dit jaar geen activiteit ter ere van de Nacht van de Duisternis.