Nieuwe Aa-kroniek verschenen

CRANENDONCK – Het herfstnummer van de Aa-kroniek, tijdschrift van Heemkundekring ‘de Baronie van Cranendonck’(maar voor iedereen verkrijgbaar) is weer goed gevuld met uiteenlopende bijdragen. Hopelijk brengen de bijdragen u enige verstrooiing en veel wetenswaardigs in deze bijzondere tijd. 

In het eerste artikel doen Annie Staals-Jacobi en Jac. Biemans onderzoek naar de geschiedenis van de standaardmolen van Soerendonk en Maarheeze, die dateert uit de Middeleeuwen en in 1942 ondanks pogingen tot behoud, werd gesloopt. Hubèr van Werkhoven uit Rosmalen is een enthousiast verzamelaar van historische poststukken. Hij stuitte op een aantal wel bijzondere stukken die op een opvallende manier ‘gepost’ werden: heuse brandbrieven uit het Budel van 1841. 

Harrie Jaspers beschrijft in zijn nieuwe bijdrage vier Belgische militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Dorplein het leven lieten. De vierde bijdrage is van de hand van Philomène Timmermans-Martens. Zij tekende het ontroerende verhaal op van de speurtocht naar het graf van het Budelse Tweede Wereldoorlog-slachtoffer Sjaak Fransen en het bezoek dat zijn broers en zussen hiernaar ondernamen. Dit jaar is het exact 150 jaar geleden dat Gerardus Arts in Budel een brouwerij oprichtte. Over de geschiedenis van deze bijzondere Budelse ambachtelijke nijverheid, die nog steeds volop floreert, schrijven Carine Arts, Jan Jakobi en Theo Martens de laatste bijdrage die dit volle nummer vult. 

Ook dit nummer is weer ruim voorzien van vele tientallen niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Een exemplaar van de Aa-kroniek kunt u, zolang de voorraad strekt, verkrijgen voor € 3,50 bij de boekhandels in Budel en Maarheeze en de VVV aan de Markt in Budel. Goedkoper is het een abonnement te nemen. U krijgt de vier nummers dan netjes thuisbezorgd. Kijk voor meer informatie op heemkundekringcranendonck.nl