Verdeelde reacties op tractorsluizen

HAMONT-ACHEL/CRANENDONCK – De tractorsluizen op een drietal grenswegen in Hamont-Achel zorgden eind vorige week voor flink wat gedraai en gekeer. Vooral Nederlandse automobilisten waren overvallen door de proefopstellingen, die volgens de gemeente Hamont-Achel nodig zijn om het sluipverkeer te weren.

Door Roy de Leijer

Achter hem rest een verbaasde automobilist niets anders dan zijn voertuig in de achteruitstand te zetten. Een groepje Duitse toerrijders heeft amper oog voor de obstakels, die ze met hun motoren moeiteloos kunnen passeren. Een automobilist twijfelt even of hij een poging zal wagen om de 25 centimeter hoge tractorsluis te passeren. “Met mijn 4×4 zal het wel lukken, maar ik maak me zorgen over mijn aanhangwagen”, zegt de Belg, die even later onverrichter zaken aan de terugtocht begint. Ook Theunis de Zeeuw uit Valkenswaard liet zich vrijdag verrassen door de tractorsluizen. “Wij zijn op weg naar Budel, maar hebben nu even geen idee hoe we daar het beste naar toe kunnen rijden.” 

Vooral veel Nederlandse automobilisten waren verrast door de maatregelen. “De inwoners van Hamont-Achel hebben thuis een flyer ontvangen. Hierin staat onder meer informatie over de tractorsluizen”, zegt Bèr Van de Schans, schepen van mobiliteit in Hamont-Achel. Hij geeft aan dat er een brief is verstuurd naar de gemeenten Valkenswaard en Cranendonck. Daarnaast heeft er volgens de schepen ambtelijk overleg plaatsgevonden met de beide buurgemeenten.

Van de Schans: “Ik wil hierbij nogmaals benadrukken dat het gaat om een proef.” Tijdens de proefopstellingen zullen er verkeerstellingen plaatsvinden om te kijken of het sluipverkeer zich verplaatst naar andere straten. Na zes maanden volgt een evaluatie en een inspraakvergadering in het voorjaar van 2021. Hierna zal het stadsbestuur een definitief besluit nemen.

Volgens agrariër Rob Meeuwissen uit Gastel, die ook grond heeft in België, bieden de tractorsluizen niet altijd soelaas. “We hebben uitgerekend dat ongeveer 50 ondernemers door de maatregelen in het gedrang komen. Voor een normale tractor zijn de sluizen geen probleem, maar wel voor driewielers en waarschijnlijk ook voor grote rooimachines. Daarnaast is het prettig als je je land met de auto kan bezoeken”, vertelt Meeuwissen. Ook vreest hij dat de maatregelen door het gebrek aan sociale controle zullen leiden tot meer afvaldumpingen. “Ik heb een melding ingediend bij het stadsbestuur van Hamont-Achel en hoop ook collega’s en andere mensen dit doen.” 

Afgelopen maandag heeft er overleg plaatsgevonden tussen burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard, zijn Cranendonckse collega Roland van Kessel en Rik Rijcken, burgemeester van Hamont-Achel. De Nederlandse burgemeesters hebben tijdens het overleg aandacht gevraagd voor de bezwaren vanuit de gemeenschappen, de communicatie en de hulpdiensten. Het overleg heeft bij het stadsbestuur van Hamont-Achel vooralsnog niet tot andere inzichten geleid, zo laat een woordvoerder van de gemeente Cranendonck weten.  

Ook de inzet van de hulpdiensten kwam ter sprake. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk of de maatregelen gevolgen hebben voor de werkzaamheden van bijvoorbeeld de politie. Hierover is overleg tussen de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) en hun collega’s in België.