Gezocht: Gemotiveerde vrijwilligers voor eventueel volgende corona-uitbraak

Kunnen we ons verwachten aan een volgende coronagolf dit najaar of tijdens de winter? Of blijven we ervan gespaard? Het is momenteel nog koffiedik kijken, al zien de stijgende cijfers er niet positief uit. Met die reden probeert de stad Hamont-Achel zich voor te bereiden op een eventueel volgende piek. Daarvoor is men op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Zowel om in de thuissituatie een handje te helpen met de dagdagelijkse taken, alsook ter ondersteuning van de zorgsector.

Samen met de woonzorgcentra Residentie aan de Beverdijk en Sint-Jan Berchmans, De Wiek (de Klimroos, vzw Stijn), De Haag (Sint-Oda, vzw Stijn) en dienstencentrum De Kring is het stadsbestuur op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Zo wil men voorkomen dat een voorziening zoals een tehuis voor personen met een beperking of een woonzorgcentrum met een tekort aan personeel te maken krijgt. Door deze vrijwilligers nu al in te schakelen, kunnen ze nadien snel ingezet worden binnen de werking. Ter ondersteuning in de dagelijkse kleine taken, maar ook voor het contact met mensen en om een handje te helpen bij het eten geven van de bewoners.

Vrijwilligers kunnen ook coronaproof een kleine buurtactiviteit organiseren zoals een haaknamiddag of een wandeling. Wie een bijzonder talent heeft, een bepaalde passie of kennis kan dit binnen een bepaalde activiteit ook delen met anderen. Zowel tijdens deze coronaperiode als wanneer deze pandemie helemaal achter de rug is, kunnen vrijwilligers zich opgeven als ‘buddy’ om asielzoekers bij te staan, bijvoorbeeld bij het winkelen of als tolk bij bepaalde afspraken.

Hamont-Achel Helpt
Ook in de thuissituatie kan de hulp van een enthousiaste vrijwilliger goed van pas komen. In maart werd Hamont-Achel Helpt in het leven geroepen en kon het stadsbestuur rekenen op heel wat vrijwilligers voor taken die in tijden van corona niet voor iedereen even vanzelfsprekend zijn. Denk maar aan het uitlaten van de hond, boodschappen doen of naar de apotheek gaan. Wil jij mensen die risicopatiënt zijn, ziek zijn of in quarantaine zitten graag een handje helpen? Laat het weten!

Samen willen we klaar zijn om de inwoners van Hamont-Achel te ondersteunen als er opnieuw een moeilijke periode aankomt. Jij ook? Schrijf je dan in als kandidaat-vrijwilliger via het e-formulier op www.hamont-achel.be/vrijwilliger. Heb je vragen? Bel dan naar 011 51 05 01 of stuur een e-mail naar hamontachelhelpt@hamont-achel.be.