Coronacijfers stijgen, ook in Pelt en Hamont-Achel: wees waakzaam

HAMONT-ACHEL/PELT – De coronacijfers in België blijven stijgen. Gemiddeld komen er nu elke dag meer dan 2.100 nieuwe bevestigde besmettingen bij. Ook in Hamont-Achel en Pelt neemt het aantal coronagevallen toe. Dit is geen reden tot paniek, maar toont aan dat waakzaamheid en het naleven van de maatregelen nodig blijven. Het stadsbestuur van Hamont-Achel en het gemeentebestuur van Pelt rekenen dan ook op het gezond verstand van haar inwoners en roepen op om zorg te dragen voor elkaar. 

Volgens de laatste cijfers werden er in Hamont-Achel de laatste 7 dagen 12 personen positief getest op COVID-19. Ook Pelt ontsnapt er niet aan. De laatste zeven dagen werden 13 besmettingen vastgesteld. Pelt heeft daarmee een zogenaamde incidentiegraad van 39. Dit betekent dat er per 100 000 inwoners 39 besmettingen worden vastgesteld. Gemeenten met een incidentiegraad hoger dan 20 vallen onder code rood. De besmettingen doen zich voor verspreid over de hele gemeente en in alle leeftijdscategorieën. Onder de positieve gevallen bevinden zich een aantal minderjarigen die in Hamont-Achel naar school gaan. De betrokken scholen werden reeds op de hoogte gesteld. Samen met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) wordt het nodige gedaan om een uitbraak te voorkomen en de impact te beperken. De betrokken leerlingen en hun ouders werden via de scholen en het CLB snel en correct geïnformeerd zodat zij weten waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen.

Hoewel de contact tracing volop aan de gang is, moeten we beseffen dat personen die besmet zijn met COVID-19 vaak nog voor het vertonen van symptomen of afname van een positieve test nog in contact kwamen met anderen. Denk maar aan schoolgaande kinderen die daarnaast nog deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, het bezoeken van vrienden en familie, het contact met collega’s op de werkvloer… 

Vanaf vrijdag gaan nieuwe maatregelen in. Deze luiden als volgt:
• Nauwe contacten: beperking tot maximum 3 nauwe contacten per maand. Een nauw contact is een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker.
• Privé-bijeenkomsten thuis: maximum 4 personen, met respecteren veilige afstand of mondmasker indien niet mogelijk
• Cafés, kantines en andere drankmogelijkheden: maximum 4 personen per tafel, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
• Niet-georganiseerde samenscholingen buiten: maximaal 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
• Sluitingsuur cafés: 23.00 uur
• Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving opdat deze maatregelen overal worden toegepast.
• Telewerk sterk aanbevolen, meerdere dagen per week

Het volledig voorkomen van besmetting is dan bijna onmogelijk, maar samen kunnen we dit zoveel mogelijk vermijden door de basismaatregelen te respecteren.  Door de zes gouden regels te respecteren, gaan we samen de verspreiding van het coronavirus tegen. Daarom roept het stadsbestuur op om: 

• de basisregels met betrekking tot hygiëne te respecteren en bijvoorbeeld regelmatig je handen te wassen;
• het aantal nauwe contacten te beperken;
• extra op te letten bij mensen die gevoelig zijn voor het virus zoals risicopatiënten en personen ouder dan 65 jaar;
• een activiteit bij voorkeur buiten te laten doorgaan;
• steeds 1,5 meter afstand te houden en – indien dat niet mogelijk is – een mondmasker te dragen;
• de richtlijnen voor georganiseerde activiteiten strikt na te leven.

Heb jij bepaalde ‘coronasymptomen’ zoals hoesten, ademhalingsproblemen, koorts, pijnklachten, moeheid, diarree of smaakverlies en/of verlies van de reukzin? Blijf dan thuis en contacteer je huisarts. Doe dit ook bij lichte symptomen. Als je huisarts vermoedt dat je corona (COVID-19) hebt, zal hij/zij jou testen of doorverwijzen naar het triagecentrum bij jou in de buurt. In afwachting van je resultaat blijf je thuis en noteer je alvast de gegevens van alle personen waarmee je in contact kwam tot twee dagen voor de symptomen begonnen. 

Voor algemene informatie over het coronavirus kan je terecht op
www.info-coronavirus.be
. Hier vind je ook de actuele cijfers terug. Voor specifieke vragen neem je contact op met de federale overheid. Dit kan telefonisch via 0800 146 89 of per e-mail via info-coronavirus@health.fgov.be