Zowel kermis in Achel als in Hamont dit najaar

Archieffoto Arnoud Bex

HAMONT-ACHEL – Door corona werden sinds maart allerlei evenementen geannuleerd, waaronder ook de kermissen. In overleg met de foorkramers besliste het stadsbestuur dat zowel de kermis in Achel als in Hamont dit najaar kunnen doorgaan. Uiteraard dienen hiervoor wel de nodige maatregelen gerespecteerd te worden. Om het inkomensverlies te compenseren, gaan de kermissen dit jaar eerder van start en hoeven de foorkramers geen standgeld te betalen. 

Eenrichtingsverkeer en een mondmaskerplicht voor personen ouder dan 12 jaar moeten ervoor zorgen dat de kermissen dit najaar veilig kunnen plaatsvinden. De maatregelen worden kenbaar gemaakt met de nodige borden en nadarhekken en ook de foorkramers hangen bij ieder kraam de geldende veiligheidsregels uit.  

De eerste kermis dit najaar gaat door in Achel op zondag 11 en maandag 12 oktober. Omdat in een aantal Limburgse gemeenten dit jaar geen kermissen doorgaan, is de opkomst van foorkramers er dit jaar groter dan anders. De kermis zal dan ook doorgaan op het Michielsplein en dit steeds vanaf 15.00 uur. Tijdens de kermis kan er niet geparkeerd worden op het Michielsplein. Ook het weggedeelte tussen het Michielsplein nr. 48 en de Dorpsstraat is afgesloten voor het verkeer als de kermis geopend is. 

In het voorlaatste weekend van oktober, meer bepaald van 24 tot en met 27 oktober, vindt de jaarlijkse kermis in Hamont-centrum plaats. De kermis gaat er dit jaar al op zaterdag om 16.00 uur van start. Door een dag eerder te openen, hopen de foorkramers een deel van hun inkomstenverlies te compenseren en kunnen bezoekers meer gespreid langskomen op de kermis. De overige dagen – zondag, maandag en dinsdag – is de kermis geopend vanaf 15.00 uur. 

Op dinsdag 27 oktober vindt ook de traditionele jaarmarkt plaats. Dit vanaf 13.30 uur in de Stad en eventueel – afhankelijk van het aantal marktkramers – ook de Hoogstraat. Ook hier zijn dezelfde maatregelen van kracht: éénrichtingsverkeer en een mondmaskerplicht voor personen ouder dan 12 jaar.