Expositie In an Early Alpha Stage

PELT – Corona of niet, kunst blijft gelukkig een van de culturele aspecten die bereikbaar blijven voor het publiek. Het werk van zes kunstenaars is op drie Peltse locaties onder meer in cc Palethe, de Bib Neerpelt en in atelier Lucas Pellens te bewonderen. De expo loopt over een periode vanaf 11 oktober tot 21 december en is ontstaan rond het OORtredersfestival in samenwerking met Musica, expogroep ‘Off, Off, Off’, de gemeente Pelt, cc Palethe, Bibliotheek Pelt, en C-TAKT. 

De officiële opening ging door op zondagvoormiddag 11 oktober in CC Palethe. Kunstenaar Felix Blume laat in CC Palethe een film zien waarin bewoners van de Tauary stam luisteren naar opgenomen geluiden uit hun eigen Amazonegebied. Babs Decruyenaere (Bib Neerpelt) bouwt aan een eigen universum met gevonden voorwerpen uit de natuur. De Belgische kunstenares Edith Dekyndt laat door middel van een videokunstwerk in CC Palethe de kringloop zien van het smeltijs van een gletsjer. De werken van de Peltse, reeds in 2004 overleden, schilderes Mireille Duthoy zijn internationaal bekroond en tonen een aanklacht tegen de opwarming van de aarde en de vervuiling van de zee. De groep ‘Collectief publiek geluid’ werkt gedurende de expo periode aan een experimentele audio-visuele installatie waarin adem, elektronica, gorgelen en fieldrecordings uit de lockdown periode met elkaar verbonden worden. Dit werk is te zien in atelier Lucas Pellens. Kunstenaar Nick Steur inspireerde zich op de impact van een meteorietinslag in de woestijn en begon een onderzoek hiernaar. Een experiment hierrond resulteert in een evenement dat gratis bij te wonen is op 23 oktober om 19.00u. in het Klankenbos. Dan zal er een enorm zware steen vallen vanaf een zekere hoogte om vervolgens permanent te blijven liggen. Dit wordt tevens de openingsperformance van het OORtreders festival voor Kunst met Geluid wat loopt vanaf vrijdag 23 tot en met zondag 25 oktober (oortreders.com). In het kader van ditzelfde festival kan men in cc Palethe op zaterdag 24 en zondag 25 oktober telkens om 14.00u en 16.00u een installatie gaan bekijken van Nazanin Fakoor. De kunstenares gaat aan de slag met ‘The conference of the Birds’, een literair meesterwerk. Daarnaast is hiervan een live performance bij te wonen op zaterdag om 20.00u en op zondag om 11.30u. Bezoek aan de installatie is gratis en de live performance kost € 8,00 (gratis voor -26 jarigen). Meer info en tickets hierover zijn te verkrijgen op palethe.be.