Iedereen is welkom bij verbindingstuin Den Hoof

CRANENDONCK – Alle inwoners van de gemeente Cranendonck moeten bij Den Hoof terechtkunnen. “Het wordt een tuin waar statushouders kunnen inburgeren, waar opa’s en oma’s met de kleinkinderen kunnen wandelen en waar jongeren stage kunnen lopen”, vertelt Ilse Vaes-Govers, voorzitter van Stichting Den Hoof Cranendonck.

Door Roy de Leijer

Onder meer ook Cranendonckers met een afstand tot de arbeidsmarkt of inwoners die kampen met bijvoorbeeld een burn-out zijn welkom bij Den Hoof. Bezoekers kunnen er een praatje maken, recreëren en de handen uit de mouwen steken.

Ook zijn er plannen om groenten en fruit te telen voor mensen die voor hun dagelijkse maaltijden zijn aangewezen op de voedselbank of leven met een kleine portemonnee.

Toen er een paar jaar geleden plannen waren voor een voedselbank in Cranendonck was de verbindingstuin daar een onderdeel van. Het voordeel van Den Hoof is dat mensen er binnen kunnen lopen, zonder dat ze een stempel krijgen opgeplakt. Vaes: “We denken dat veel mensen behoefte hebben aan zo’n laagdrempelige locatie. Dat horen we namelijk overal.” De stichting staat in contact met verschillende lokale organisaties, verenigingen en het onderwijs.

Het burgerinitiatief is ontstaan uit persoonlijke ervaringen met sociale uitsluiting en armoede. “Mensen kunnen door allerlei omstandigheden even een duwtje in de rug nodig hebben. Met Den Hoof willen we deze mensen een netwerk bieden waar ze op terug kunnen vallen”, aldus Vaes.

Door middel van informatieborden en gesprekken helpen de vrijwilligers van Den Hoof bezoekers van de verbindingstuin bij het vinden van de weg naar hulpverlenende instanties.

Secretaris Wanne Vos: “Wij willen mensen helpen zichzelf terug te vinden, zodat ze door de bomen het bos weer kunnen zien.” Daarnaast is Den Hoof ook een ontmoetingsplek. Vos: “We hopen dat de tuin zorgt voor nieuwe vriendschappen en contacten. Bij veel mensen, jong en oud, ligt eenzaamheid namelijk op de loer.” Penningmeester Marleen van Ool-Claes vult aan: “Bovendien is het een plek dichtbij huis. Dat past ook in deze coronatijd waarbij mensen hun directe omgeving beter zijn gaan waarderen.”

Om haar plannen te kunnen realiseren is de stichting op zoek naar subsidies, sponsoren én een geschikte locatie van ongeveer één tot anderhalf hectare. Van Ool: “We zijn met een paar partijen over grond in gesprek, maar tips en ideeën blijven welkom. Dat geldt ook voor vrijwilligers, waaronder extra bestuursleden.”

Er is nog geen ontwerp of inrichtingsplan voor de verbindingstuin gemaakt. Den Hoof wordt samen met de leden en vrijwilligers gecreëerd. Hierbij krijgt de stichting advies van een deskundige op het gebied van tuinbeheer.

De plannen worden op 28 oktober gepresenteerd. Dit gebeurt vanwege de coronamaatregelen via een livestream, die in samenwerking met streekomroep RTV Horizon wordt uitgezonden. De uitzending start om 19.30 uur. Van Ool: “Er wordt onder meer een PowerPointpresentatie getoond. Ook is het mogelijk om vragen te stellen.”

Aanmelden voor de livestream kan via www.denhoofcranendonck.nl