Oktober drukste maand tussen de sterren

De Maan, onze trouwe wachter. Foto Melissa van Wijngaarde

REGIO – Tijdens de nachten van oktober zullen Mars, een “blauwe maan” en meteoren de show komen stelen. Wie er ‘s nachts op uit trekt, vergeet dus best niet naar boven te kijken om één van de volgende fenomenen te zien.

Door Melissa van Wijngaarde

Jaarlijks kunnen we veel verschillende gebeurtenissen spotten in de lucht. Sommige mensen hebben al eens een vallende ster of maansverduistering gezien. Alleen deze maand gebeurt er veel op een korte tijd. Dit is dus ook een heel drukke maand volgens NASA, een federale organisatie uit Amerika verantwoordelijk voor het ruimtevaartprogramma.

Tijdens oktober staat Mars dichter bij de aarde waardoor deze elke nacht goed zichtbaar is. Tijdens de nacht van dinsdag 6 oktober tot en met woensdag 7 oktober stond Mars het dichtste bij, namelijk op een afstand van ‘slechts’ 62,1 miljoen kilometer. Op 13 oktober rond middernacht bereikte Mars zijn hoogste positie aan de horizon. De planeet en de zon stonden tegelijkertijd op dezelfde positie aan tegenovergestelde kanten van de aarde. Dit gebeurt maar één keer in de twee jaar. 

“Blauwemaan” op Halloween
Tijdens de nacht van Halloween zal er een zeldzame “blauwe maan” aan de hemel staan. Elk jaar zijn er twaalf volle manen, maar dit jaar zijn dat er dertien. Die extra maan is, ondanks de naam van het fenomeen, niet blauw. Deze heeft de naam “blauwe maan” gekregen omdat het een tweede volle maan in één maand is. Dit jaar is dat extra speciaal aangezien het op Halloween valt. De eerste volle maan konden we zien op 1 oktober, deze maan leek vol te zijn voor drie hele dagen. Wie de maan op zijn best wil zien, zal moeten kijken rond elf uur ‘s avonds, maar hij zal heel de nacht vol ogen. Dat deze volle maan op Halloween nacht zichtbaar is, is zeldzaam want de vorige keer dat dit gebeurde was in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wie dit fenomeen mist moet wachten tot 2039 om weer een “blauwe maan” op Halloween te zien.

Meteorenzwerm
De Orioniden meteoorzwerm, die volgens NASA de mooiste meteorenregen van het jaar is, is heel oktober zichtbaar. Deze meteoren zijn zo speciaal omdat ze zo snel en met een felle lichtstaart de aarde gaan passeren. Je zou deze meteoren nog kunnen zien tot en met 7 november. Tijdens het piekmoment op 21 oktober zou je tot wel circa 28 – 39 meteoren per uur kunnen zien. Dit is wel onder perfecte omstandigheden en vooral tijdens de uren voor dat het licht wordt. Om ze te zien richt je je blik iets ten noorden van de grote ster Orion.

Alle deze fenomenen zijn zichtbaar met het blote oog. Let wel: zorg dat bewolking, gebouwen of bomen het zicht niet blokkeren. Lichtvervuiling mag er ook niet zijn, ga daarom best naar een donkere plaats waar geen straatverlichting of andere verlichting is. Voor wie een telescoop heeft kan deze natuurlijk altijd gebruiken om nog meer in detail te kijken.