Verscherping coronamaatregelen in België en Nederland

REGIO – Wellicht hadden we het al een beetje kunnen verwachten. Zowel de Belgische als de Nederlandse overheden hebben beslist om de maatregelen weer wat te verstrengen, met als doel de verspreiding van het coronavirus in te perken.  De laatste dagen zijn er in beide landen verschillende extra maatregelen ingesteld. We zetten ze graag voor u op een rijtje. Let op: dit zijn de maatregelen die bij het ter perse gaan van deze krant van kracht zijn. 

België 
Voor België zijn er vanaf woensdag 14 oktober verstrengde maatregelen van kracht. Dit in het kader van de georganiseerde sportactiviteiten. 

Voor de binnensporten geldt: 
– Iedereen jonger dan 12 jaar kan in georganiseerd verband binnen blijven sporten (training en competitie), ook wanneer er geen 1,5 meter afstand kan bewaard worden.
– Voor iedereen boven de 12 jaar is het niet meer mogelijk binnen te sporten wanneer er geen 1,5 meter afstand kan bewaard worden (bv. indoor basketbalmatch is niet meer mogelijk als ouder dan 12 jaar). 
– Iedereen boven de 12 jaar kan in georganiseerd verband binnen blijven sporten (training en competitie) wanneer er steeds 1,5 meter afstand kan bewaard worden (bv. tennismatch in het enkelspel is nog mogelijk, ook als ouder dan 12 jaar). Contactloze trainingen zijn toegelaten

Voor de buitensporten geldt: 
– Buiten sporten in georganiseerd verband blijft toegelaten, zowel voor kinderen jonger dan 12 jaar als iedereen ouder dan 12 jaar. 
– De kleedkamers en douches worden gesloten, met uitzondering voor de zwembaden.
– De sportkantines kunnen open blijven en moeten de regels van de horeca volgen (zittend, max. 4 personen per tafel, 1,5 meter tussen de tafels, …)

Voor de sportactiviteiten in niet- georganiseerd verband geldt:  
– Sportactiviteiten in niet-georganiseerd verband mogen worden uitgeoefend met maximum 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen. Kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld.

Voor meer informatie over de maatregelen die in België van kracht zijn kan je kijken op:  www.info-coronavirus.be 

Nederland 
Op 13 oktober kondigde de Nederlandse premier Rutte nieuwe maatregelen aan. De opvallendste zijn: 

– Cafés en restaurants moeten opnieuw de  deuren sluiten, alsook de terrassen en coffeeshops. Eten afhalen kan nog wel, ook hotels mogen open blijven en voor eigen gasten eten en drinken blijven serveren. 
– Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden. Ook mag je na 20.00 uur niet meer drinken in openbare ruimtes of drinken bij je hebben.
– Huishoudens mogen per dag maximum 3 personen uitnodigen. Vriendengroepen en andere gezelschappen die niet samen één huishouden vormen, mogen met maximum 4 personen samenkomen (binnen en buiten) op 1,5 meter afstand, uitgezonderd kinderen onder de 13 jaar.  Groepen mogen binnen nooit groter zijn dan 30 personen (bijvoorbeeld bij culturele activiteit).
– Het publiek blijft verboden bij sport, de sportkantines blijven gesloten. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen blijven sporten maar de competities worden stilgelegd. Mensen boven de 18 jaar mogen individueel sporten of met maximum 4 personen, altijd op 1,5 meter afstand. De kleedkamers worden gesloten. 
– Alle evenementen worden verboden.
– Winkels (behalve winkels die levensmiddelen verkopen) moeten om 20u00 sluiten. Koopavonden zijn verboden. 
– Thuiswerken blijft aanbevolen. 
– Aan iedereen die op vakantie gaat naar het buitenland wordt sterk afgeraden om naar landen met een rood of oranje reisadvies te gaan. Vakantie in eigen land (Nederland) is mogelijk. Als men niet tot hetzelfde huishouden behoort, kan dit met maximum 4 personen.
– Een mondmasker zal binnenkort verplicht worden voor iedereen vanaf 13 jaar in de publieke binnenruimtes (bv. winkel, theater, museum, …). Dit moet nog juridisch vastgelegd worden en wordt nu sterk aanbevolen.

Meer informatie over de maatregelen in Nederland is te vinden op www.rijksoverheid.nl