Eerstelijnszone Noord-Limburg vraagt om coronamaatregelen te blijven volgen

REGIO – Alle coronacijfers in ons land nemen nog steeds toe. Tussen 4 en 10 oktober werden elke dag meer dan 5.000 nieuwe besmettingen bevestigd. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens blijven toenemen. Tot enkele weken geleden raakten vooral jongeren besmet, maar intussen stijgt het aantal besmettingen sterk bij alle leeftijden, waaronder ook opnieuw bij kwetsbare burgers. Eerstelijnszone Noord-Limburg zet zich in voor de gezondheid en het welzijn van iedereen binnen Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt. In coronatijden is de eerstelijnszone vooral bezorgd om patiënten met chronische aandoeningen, hun mantelzorgers en kwetsbare burgers. Daarom doet de eerstelijnszone – samen met de Noord-Limburgse en Lommelse Huisartsenkringen – een warme oproep aan iedereen om de maatregelen strikt te blijven volgen. Wie (milde) tekenen van ziekte vertoont, contacteert ook best onmiddellijk de (huis-)arts.

Zes gouden regels
In de eerste plaats blijft het belangrijk om de zes gouden regels te respecteren:

1.     Was je handen
2.     Hou afstand
3.     Beperk nauwe contacten
4.     Doe je activiteiten liefst buiten
5.     Denk aan de kwetsbare mensen
6.     Volg de regels over bijeenkomsten

Deze zes gouden regels zijn kort en krachtig en vragen van de meeste mensen een redelijk kleine inspanning om vol te houden.

Meteen naar de huisarts
Tenslotte nog een laatste gouden regel: wie tekenen van ziekte vertoont – hoe mild ook – neemt best meteen contact op met de huisarts. De dokter stelt een aantal vragen en bepaalt meteen of een coronatest nodig is. Is die test positief? Dan is het belangrijk om het advies van de huisarts goed te volgen en de nauwe contacten zo snel mogelijk te verwittigen. Dit is de enige manier om het virus tegen te gaan. Wie de tekenen negeert en niets doet, blijft anderen besmetten. Contactonderzoek werkt alleen maar als iedereen hier actief aan meewerkt en de contacten correct doorgeeft. Met de Coronalert-app, bijvoorbeeld, gebeurt dit snel en anoniem.

Solidair blijven
Het goede nieuws is dat de cijfers in Noord-Limburg momenteel nog onder het gemiddelde van de rest van het land blijven. Om deze cijfers laag te houden, moeten de basisregels dus strikt gevolgd worden. Toch vraagt de Eerstelijnszone Noord-Limburg ook om solidair te blijven en elkaars mentaal en fysiek welzijn in het oog te houden. Zeker nu de winter voor de deur staat, moeten we voor elkaar blijven zorgen.

Voor meer informatie, raadpleeg www.info-coronavirus.be, bel naar 0800 14 689 (Corona-infolijn) of vraag raad bij je huisarts.