Flitsmarathon

Hallo, Omdat ik vaak hoor dat mensen verloren lopen in het juridische web en de informatie die ze online vinden, ben ik blij dat ik voortaan één keer per maand een topic kan uitleggen op een duidelijke manier met correcte informatie in mijn column hier.

Vorige week hield de Belgische politie een flitsmarathon. Hopelijk ben jij niet geflitst, maar wat als dat toch zo is?
Wist je dat in de Belgische verkeersregelgeving voor bepaalde overtredingen een verval van het recht tot sturen voorzien is, in de volksmond ook wel rijverbod genoemd? In sommige gevallen is dit verplicht, in andere gevallen is het facultatief. En wist je dat je de politierechter kan vragen een rijverbod uit te spreken dat beperkt is tot het weekend? Dit is geen recht, maar een gunstmaatregel. Het is dus belangrijk goed te motiveren waarom de politierechter je dit zou moeten toestaan.

Wanneer kan het niet? Wanneer je veroordeeld bent tot examens (theorie, praktijk, medisch of psychologisch onderzoek).
Wanneer begint het weekendrijverbod? De 5e werkdag na de kennisgeving.
Wat moet je tegen die datum doen? Je rijbewijs afgeven op de griffie van de politierechtbank (of correctionele rechtbank in graad van beroep). Zij geven je een attest om bij de gemeente een nieuw tijdelijk rijbewijs aan te vragen. Je hebt 2 pasfoto’s nodig. De kostprijs bedraagt €25 (kan per gemeente verschillen).
Opgelet: het duurt enkele dagen vooraleer dit tijdelijk rijbewijs klaar is. In die periode rondrijden zonder tijdelijk rijbewijs (zelfs tijdens de week) is strikt genomen een verkeersovertreding. In de praktijk wordt dit veelal niet bestraft, maar voorzichtigheid is aangewezen!
Wanneer loopt het weekendrijverbod? Van vrijdagavond om 20.00 uur tot zondagavond om 20.00 uur én van 20.00 uur de avond voor een feestdag tot 20.00 uur op die feestdag.
Wat na afloop? Je ruilt je tijdelijk rijbewijs op de griffie van de politierechtbank opnieuw in voor je “gewone” rijbewijs.

Hopelijk was deze informatie leerrijk. Heb je meer vragen, ben je geflitst of deed je een andere verkeersovertreding in België en word je gedagvaard voor een Belgische politierechtbank? Aarzel niet mij te contacteren: ik geef je graag de nodige informatie op mijn kantoor in Achel, Meester Saklaan 36 en verdedig je belangen op de zitting. Bel (0032 11/19.40.41) of mail (advocaat@lynnmeeuwissen.be) me voor een afspraak of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website www.lynnmeeuwissen.be.

Tot volgende maand,
Lynn