Pas op! Egels in de tuin!

REGIO – Iedereen kent de egel wel maar weet meestal niet wat te doen als er eentje in de tuin woont. ‘In de afgelopen jaren is de egelpopulatie bijna tot de helft verminderd!’ Ghis Palmans, vrijwilliger voor natuurpunt Pelt, legt uit over dit nachtdier en wat te doen als je er een vindt.

Tekst en foto: Melissa van Wijngaarde 

De egel kan in één lange winterslaap gaan of nog eens wakker worden en zo meerdere keren in winterslaap gaan. Ze kunnen deze rustperiode ingaan van oktober tot maart maar door de warmere winters worden ze wat vaker wakker. Dit is natuurlijk ook niet zo goed voor de egel omdat hij dan op zoek moet naar vetten om wat aan te sterken voor hij terug gaat slapen. Alleen is eten zoeken in de winter niet zo gemakkelijk voor de egel! De grond is bevroren waardoor ze niet goed kunnen graven en er zijn minder insecten en planten te vinden.

Wat staat er op het menu?
De egel eet vooral slakken, spinnen, regenwormen en ga zo maar verder op vlak van insecten. Ook muisjes of amfibieën staan op het menu. Wat de egel absoluut niet mag is melk, hiervan krijgen ze diarree en drogen ze uit met soms de dood als gevolg. Geef ze dus geen melk, wat je wel kan geven zijn bijvoorbeeld een beetje meelwormen of katten en hondenbrokjes zegt de heer Palmans. Geef deze niet elke dag maar eens in de zoveel tijd, een klein beetje is genoeg! Als je meer neerlegt trek je weer andere dieren zoals bijvoorbeeld ratten aan. De egel eet niet veel plantaardig voedsel dus je hoeft niet bang te zijn dat de egel jouw mooie bloemen gaat opeten.

Bouw een nest
Wat nu heel belangrijk is voor de egel is een nest te vinden voor de winterslaap. Daar kunnen wij volgens Ghis wel wat meer aan doen! Het grootste probleem is dat wij als mensen onze tuinen te veel opruimen. Daardoor is er dus weinig beschutting en minder te eten voor de egel in je tuin. Moet je daarom heel je tuin niet meer opruimen? Nee, een vierkante meter met een hoopje takken en wat bladeren of ander tuinafval kan al genoeg zijn voor de egel om te nesten. Je kan ook een nestkast maken of kopen en deze in je tuin zetten. Verder nesten ze ook in composthopen, pas dus op voor slapende egels als je deze verplaatst.

Egelwegel
Egels zijn grote verkeersslachtoffers, volgens Ghis zijn het vooral de jongen die het slachtoffer worden. Deze weten nog niet hoe ze moeten omgaan met verkeer terwijl oudere egels daar al wat ervaring in hebben. Wij kunnen ook voorkomen dat egels de straten oversteken door een egelwegel te maken samen met je buren. Dit wil zeggen een kleine doorgang, van ongeveer 15 x 15 cm groot, aanleggen naar de buren zo kan het diertje zich veilig verplaatsen. Je kan er via de site van natuurpunt een plakkaatje voor aanvragen om erbij te hangen. Vanaf 10 egelwegels in de buurt kan je een egelstraat plakkaat krijgen. Neem dus zeker een kijkje op de site van natuurpunt (www.natuurpuntpelt.be ) voor deze extraatjes maar ook voor extra nieuws, tips en andere info kan je er terecht. Je kan ook altijd een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum (Tussenstraat  10 in Pelt).