Het Kerkje moet het voorlopig zonder toren stellen

BUDEL – Het Kerkje aan de Doctor Ant. Mathijsenstraat in Budel moet het voorlopig stellen zonder zijn karakteristieke ‘kroon’. Vooruitlopend op een grondige opknapbeurt van het rijksmonument werd het zeven meter hoge torentje op donderdag 8 oktober van het voormalige protestantse kerkje getakeld. 

Door Roy de Leijer

Het Lodewijkkerkje werd gebouwd in 1812. Om de operatie te doen slagen werd de complete voorgevel van het monumentale begin vorige week door medewerkers van het bedrijf De Bonth van Hulten in de steigers gezet. De daaropvolgende takeloperatie ging met de nodige voorzichtigheid gepaard. Dit vanwege de zeer slechte staat van het pinakeltje. Uit veiligheidsoverwegingen werd de constructie verwijderd. Daarmee is voorkomen dat het torentje tijdens een flinke storm van het dak waait. Dit gebeurde in 1881 al een keer met de torenspits. 

De operatie verliep zonder problemen. Dit tot opluchting van de Stichting Behoud en Beheer Hervormde Kerk. Voorzitter Hendrik van den Boogaard: “Nu wordt pas echt duidelijk in welke slechte staat het pinakeltje zich bevindt.”

De nut en noodzaak voor de restauratie van het torentje werd daarmee nog eens onderstreept. Maar dat geldt volgens Van den Boogaard ook voor de rest van het gebouw. De noodzakelijke opknapbeurt kan echter pas van start gaan als de onlangs ingediende subsidieaanvraag van de stichting wordt ingewilligd. Vooralsnog is onduidelijk of en wanneer dit gebeurt. Van den Boogaard vermoedt dat het daardoor zeker nog een jaar kan duren voordat het torentje wordt teruggeplaatst. 

Voor het tijdelijk verwijderen van het pinakeltje heeft de stichting met succes een beroep gedaan op een noodfonds. In afwachting van de opknapbeurt wordt de constructie opgeslagen door De Bonth van Hulten.

De takelklus werd minutieus vastgelegd met talloze (foto)camera’s en mobieltjes. De werkzaamheden werden met buitengewone interesse gevolgd door enkele leden van heemkundekring De baronie van Cranendonck. Penningmeester Harrie de Laat was een van hen: “Het is belangrijk dat ons historisch erfgoed goed wordt bewaard. Veel is er al afgebroken of verkeert in slechte staat. Daar maken we ons best wel zorgen over.”

Op de plek waar het torentje stond is het dak gedicht. Dat gebeurde afgelopen maandag door een opbouw naar de nok toe van nieuwe leien te voorzien. Het verloop van de restauratie is te volgen via
hetkerkjebudel.nl