Paddenstoelen

Wij zien nu weer overal paddenstoelen uit de grond schieten. Er zijn meer dan 3500 soorten in Nederland waarvan een gedeelte giftig is zoals de heksenboleet en vliegenzwam. Paddenstoelen bestaan uit eencellige schimmels die gegroepeerd zijn tot lange vertakte draden, de zogenaamde hyfen. Deze vormen een netwerk dat zwamvlok of mycelium genoemd wordt. In 2003 is een zwamvlok van een honingzwam ontdekt met een omvang van 956 ha, het grootste levende wezen op aarde.

De paddenstoelen die van dood organisch materiaal leven noemen we de saprofyten b.v. elfenbankjes en zwavelkopjes. 

Schimmels, mycorrhiza’s die op levende organismen (wortels van de bomen) leven worden de symbionten genoemd. De paddenstoel geeft water en voedingsstoffen aan de plant en deze levert suikers terug. Zij leven daardoor in symbiose met elkaar. Eiken leven samen met cantharellen, berken met de vliegenzwam en de larix met de gele ringboleet.

Andere paddenstoelen leven ten koste van levende, meestal verzwakte  planten zoals de berkenzwam, tonderzwam en biefstukzwam. Paddenstoelen produceren een enorme hoeveelheid aan sporen. Deze kunnen aanwezig zijn aan de onderkant van de hoed van een paddenstoel die bestaat uit lamellen of plaatjes b.v. de braakrussula oftewel in de vorm van buisjes b.v. eekhoorntjesbrood de boleten. Bij stuifzwammen (b.v. aardappelbovist) worden de sporen binnenin de paddenstoel gevormd. 

Men kan de paddenstoelen ook
indelen in verschillende groepen: bekerzwammen (oranje bekerzwam), stuifzwammen( parelstuifzwam), stinkzwammen (grote stinkzwam), koraalzwammen (sponszwam), boleten  (dennenboleet), amanieten (vliegenzwam). 

Russula’s (geelwitte russula), melkzwammen (baardige melkzwam), gordijnzwammen (vezelkop), mycena’s (helmmycena). Deze groepen leven allemaal in de grond en op het bodemoppervlak. 

Houtzwammen onder meer de tonderzwam, trilzwam en de oesterzwam leven op oud hout. 

Geniet de komende tijd van alle paddenstoelen en laat ze staan zodat  ook andere mensen ervan kunnen genieten. Er zijn zeer giftige bij waarvan je dood kunt gaan zoals de groene knolamaniet en vele lijken op elkaar. Wees voorzichtig maar bovenal geniet ervan.

Info  IVN Cranendonck
Toon van Seggelen