Gewoon Schildmos

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nu de dagen steeds korter worden en we door de kou meer binnen zitten, is het nog belangrijker om af en toe een stevige herfstwandeling in de buitenlucht te maken. Als je dan door de Cranendonckse heides en bossen wandelt, sta dan eens stil bij de wonderlijke wereld van de korstmossen. Van dichtbij bekeken of als je ze fotografeert, ontdek je een fascinerende microkosmos  met prachtige vormen en kleuren. Zoals bijvoorbeeld gewoon schildmos dat voorkomt op de schors van bomen en dood hout en  algemeen voorkomt. Korstmossen zijn samenlevingsvormen van algen of cyanobacteriën (blauwwieren) met een schimmel. Een  dergelijke samenlevingsvorm heet een symbiose. Korstmossen, en wel speciaal de korstmossen die op bomen groeien, zijn  zeer gevoelig voor luchtverontreiniging, hierdoor zijn ze in grote delen van het land helaas verdwenen. 

Ze zijn prachtig en zeker de moeite waard om eens van dichtbij te bekijken. 

Tekst en foto Jan de Bruijn.