België verstrengt coronamaatregelen

REGIO – Op vrijdag 16 oktober heeft het Overlegcomité nieuwe, strengere maatregelen bekendgemaakt, die sinds maandag 19 oktober van kracht zijn in België. Het land blijft in de hoogste alarmfase. Een van de maatregelen is dat cafés en restaurant hun deuren opnieuw verplicht moeten sluiten. 

Vanaf maandag 19 oktober zijn de Belgische cafés en restaurants voor de tweede maal sinds het begin van de coronacrisis opnieuw verplicht gesloten en dit tenminste voor een periode van 4 weken. Minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, liet wel duidelijk weten dat er na twee weken een evaluatie zal gebeuren. Wel blijft het mogelijk om afhaalgerechten aan te bieden, tot uiterlijk 22.00 uur ’s avonds. Daarnaast zullen er steunpakketten beschikbaar zijn om zo de horeca te ondersteunen. Voor meer informatie hierover, surf naar www.horceavlaanderen.be  Koffietafels kunnen wel door blijven gaan met een maximum aantal van 40 mensen. Nachtwinkels moeten de deuren om 22.00 uur sluiten. En er geldt ook een verbod op de verkoop van alcoholische dranken vanaf 20.00 uur. 

Markten en kleine kermissen blijven mogelijk, maar het nuttigen van drank en voedsel wordt verboden. Rommelmarkten en kerstmarkten worden verboden. Vanaf 19 oktober mogen we per persoon slechts 1 nauw contact hebben, een knuffelcontact. Dit knuffelcontact mag iemand zijn van buiten je huishouden. Een gezin mag wel, met het in acht nemen van de afstandsregel, 4 dezelfde bezoekers ontvangen per 2 weken. Daarna kan er in principe gewisseld worden. Ook samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wordt er een avondklok ingevoerd in België. Men mag zich tussen 24.00 uur en 5.00 uur niet begeven in de openbare ruimte. Dit met uitzondering van essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals o.a. dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer. Telewerk is vanaf nu de regel, mits dit de werking van het bedrijf niet in het gedrang brengt. Vanaf woensdag 21 oktober is ook de teststrategie in België aangepast. Wie geen symptomen heeft, zal voortaan niet meer getest worden op het coronavirus om zo de druk op o.a. de laboratoria en de huisartsen te verminderen. Deze regel is van kracht tot en met 15 november 2020. Voor een actuele stand van zaken en meer informatie over het coronavirus in België, kijk op www.info-coronavirus.be 

Nederland heeft nog steeds te maken met een gedeeltelijke lockdown. Alle eet- en drinkgelegenheden hebben de deuren gesloten, winkels moeten uiterlijk om 20.00 uur dicht en er zijn geen koopavonden. Alleen supermarkten mogen langer open blijven. Tussen 20.00 uur en 07.00 uur is verkoop van alcohol verboden. U mag dan ook geen alcohol bij u hebben op straat en geen alcohol gebruiken op openbare plekken. Coffeeshops moeten om 20.00 uur dicht en zijn enkel geopend voor afhalen. Thuis mag u maximaal 3 personen per dag ontvangen (kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee), in binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30 en hier worden kinderen wel meegeteld. Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens (kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee). Thuiswerk wordt aanbevolen tenzij dit echt niet anders kan. Vanaf 13 jaar is het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer, tijdens vervoer met een touringcar en in het vliegtuig en op luchthavens verplicht. In openbare plekken die binnen zijn, zoals bijvoorbeeld supermarkten, musea, bibliotheken,… wordt er een dringend advies gegeven op het dragen van een mondmasker. Alsook bij contact beroepen zoals kappers en wanneer u in de auto zit bij andere mensen of in een taxi.  In principe zijn alle activiteiten gecanceld, met uitzondering van markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen, theaters en demonstraties. Sporten mag enkel wanneer de 1,5 meter afstand gegarandeerd kan worden, sportkantines zijn gesloten alsook douches en kleedkamers. Ook wordt aangeraden om zo min mogelijk op reis te gaan. Heeft u nog vragen? surf voor alle actuele informatie naar www.rijksoverheid.nl of bel naar 0800 1351 of naar 0031 202051351 als u in het buitenland bent.